MENU
Het woord van de verzoening

Het woord van de verzoening

03 jan

Column - Het woord van de verzoening is volgens 2 Kor 5:19 in ons gelegd. Ik weet dat de woorden uit dit vers verband houden met de verzoening tussen God en mensen door Jezus Christus. Ik wil ze echter toepassen op de verzoening tussen gelovigen. Als je van mening bent dat ik hiermee te ver ga, dan raad ik je aan te stoppen met lezen en wat anders te gaan doen. Ben je benieuwd hoe ik dit bedoel lees dan verder.

Het woord van de verzoening is in ons gelegd en we kunnen het daar stil laten liggen. Je weet wel, zoals die slaaf deed die zijn fortuin in de grond begroef. Maar je kunt er ook iets mee doen. Je kunt er mee helen wat kapot is gegaan. Verzoening heeft alles te maken met heling, herstellen.

Shalom
Laat ik even een uitstapje maken naar het Hebreeuwse woord 'shalom'. In de regel wordt dit vertaald met vrede. Daar is niets op tegen. De diepere betekenis van shalom is echter heelheid. Het tegenovergestelde van shalom is niet oorlog, maar verdeeldheid. In een wereld van verdeeldheid mag/moet het woord van de verzoening worden gebracht.
Verzoening, wat is dat eigenlijk? Dat is de eerste vraag in deze column en er komen er nog meer.

Een aanzet tot een antwoord heb ik al gegeven en daar moet ik het bij laten. In plaats van een antwoord van mij heb ik een vraag voor jou. Wat betekent verzoening voor jou?

Concreet
De volgende vraag is voor ons beiden. Wat betekent verzoening voor jou en mij in de concrete situatie waarin we leven en wat kunnen/mogen wij daarmee doen? Je hoeft het antwoord niet aan mij te geven, maar geef het maar aan Degene die het woord van de verzoening in onze harten heeft gelegd. Daar word ik toch wel even stil van. Het is God die het woord van de verzoening in onze harten heeft gelegd. Kennelijk verwacht Hij van ons dat we daar wat mee doen. Hebben jij en ik daar al iets mee gedaan?

Vijf broers
Je vraagt je misschien af wat bovenstaande foto te maken heeft met verzoening. Ik zal het je vertellen. Op deze foto, gemaakt eind december 2021, staan vijf broers die elkaar jaren kwijt zijn geweest. Kort geleden hebben ze elkaar weer gevonden. Er mocht sprake zijn van verzoening. Op de foto ontbreekt nog één broer en ik hoop en bid dat deze zich ook nog bij de andere vijf broers zal mogen aansluiten.

Verzoening
Ja, er gebeuren wonderen ook op de weg van de verzoening. Niet omdat wij zo gemakkelijk met verzoening omgaan, maar omdat God in ons het woord van de verzoening heeft gelegd.
De vijf broers hebben daar handen en voeten aan gegeven. Zijn letterlijk op weg gegaan naar elkaar toe en hebben zich met elkaar verzoend (zonder dat ze het op alle punten met elkaar eens zijn). Zijn we bereid met elkaar de weg van de verzoening te gaan, omdat God dat woord in ons heeft gelegd?

Willem van Leiden

> Bekijk dit bericht van de vijf broers op FaceBook

Datum: 3 januari 2022
Auteur: Willem van Leiden
Foto: De vijf broers
Website: http://www.christelijknieuws.nl/willemvanleiden

Dit artikel delen:

Gerelateerde artikelen:

14 augustus 2022 Wie kan troosten zoals God
14 augustus 2022 En het geschiedde in die dagen
7 augustus 2022 God werd arm voor ons
7 augustus 2022 Niet los verkrijgbaar
31 juli 2022 Dan zullen ze weten

Meer nieuws:

Mijn God
10 jul

Mijn God meer