MENU
De Africa Mercy keert terug naar Senegal

De Africa Mercy keert terug naar Senegal

23 feb

Het was een langverwacht moment voor de patiŽnten en partners van Mercy Ships over de hele wereld. Het ziekenhuisschip Africa Mercy is terug in West-Afrika om hoop en genezing te brengen nu het opnieuw aanmeert in de haven van Dakar, Senegal.

Deze terugkeer volgt op een paar turbulente en uitdagende jaren voor elk land. Vooral in landen met weinig tot geen middelen heeft de COVID-19-pandemie geleid tot overbelaste ziekenhuizen en een verminderde toegang tot gezondheidszorgdiensten.

Hoop
In de nasleep van de pandemie bleef Senegal achter met een overbelast gezondheidszorgsysteem en beperkte mogelijkheden voor chirurgische zorg voor de bevolking. Met minder dan zeven artsen per 100.000 mensen, vergde de wereldwijde pandemie niet alleen middelen en capaciteit, maar ook de hoop van veel patiŽnten voor wie een operatie gepland stond op de Africa Mercy.

Tijdens het uitbreken van de pandemie nam Mercy Ships de moeilijke beslissing om de Africa Mercy eerder dan gepland uit Senegal te laten vertrekken. Veel patiŽnten die een operatiedatum hadden gekregen, moesten vechten tegen de vrees dat zij nooit de hulp zouden krijgen die zo dichtbij was gekomen.

Belofte
Maar Mercy Ships deed een belofte aan het land Senegal. Een belofte om hoop en genezing te bieden en terug te keren naar degenen die veilige chirurgische zorg nodig hebben, nu meer dan ooit. In februari, na veel onderzoek, planning en samenwerking met de regering van Senegal, was het tijd om terug te keren.
De terugkeer van Mercy Ships betekent dat de gedane belofte ingelost kan worden. Dit geeft meer dan duizend patiŽnten de hoop terug die ze als verloren beschouwden.

Het schip mag dan tijdens de pandemie zijn vertrokken, Mercy Ships zelf is nooit vertrokken. Dankzij een sterk partnerschap met de Senegalese regering en het Senegalese ministerie van Volksgezondheid is Mercy Ships tijdens de pandemie schouder aan schouder blijven staan met Senegal. Dit was mogelijk door het doneren van essentiŽle medische benodigdheden zoals persoonlijke beschermingsmiddelen (PBMís) en door het ondersteunen van de campagne van het ministerie van Volksgezondheid om staaroperaties te bieden aan meer dan 100 lokale patiŽnten.

Leden van het Mercy Ships Country Engagement Team bleven actief aan het werk in het land, waarbij ťťn Senegalees teamlid duizenden telefoontjes per maand pleegde om patiŽnten op de hoogte te houden en contact te houden in een tijd vol onzekerheid. Tijdens de laatste maanden van 2021 reisde het team duizenden kilometers door het land om de eerder ingeplande patiŽnten opnieuw te bezoeken en hun volgende afspraken op het schip te regelen.

Levensreddend
Nu hebben honderden patiŽnten een afspraakkaart om door het chirurgisch team op de Africa Mercy onderzocht te worden en een nieuwe operatiedatum te krijgen. In de komende weken zal het ziekenhuis aan boord weer tot leven komen. De afdelingen zullen zich vullen met kinderen en volwassenen die herstellen van een levensreddende of levensveranderende operatie. De apotheek aan boord, het laboratorium, de revalidatieruimte en de polikliniekkamers zullen hun taak vervullen terwijl patiŽnten hun reis naar genezing maken. De operatiekamers worden niet alleen ruimtes voor levensveranderende chirurgie, maar ook voor vitale medische training.

Datum: 23 februari 2022
Auteur: Mercy Ships Holland
Foto: Mercy Ships
Website: http://www.mercyships.com

Dit artikel delen:

Meer nieuws: