Noodhulpteam Medair: Het leven van veel Oekraieners verandert per uur

Bartosz (links) staat naast Grace en Jeff van het Global Emergency Response Team. Bartosz is burgemeester van een klein stadje aan de grens met Polen. “Ik heb een baby van zeven maanden oud”, zegt hij. “De eerste dag dat er mensen kwamen, zag ik veel jonge kinderen met hun ouders. Velen van hen huilden. Als vader voel ik me echt verbonden met hen en wat ze meemaken. Daarom help ik waar ik kan.”

Wat zijn het toch een hartverscheurende verhalen en beelden die we zien van de Oekraïense vluchtelingen. Ik kan me niet eens goed voorstellen wat het betekent om zo van de ene op de andere dag op de vlucht te moeten slaan. Niet te weten waar je die avond zult slapen en niet te weten waar je heen gaat of ooit weer terug komt. Maar wat is het ook hartverwarmend om te zien hoeveel mensen er in actie komen. Hoe we bidden en geven voor mensen in nood. We blijven een beroep op je doen: help alsjeblieft mee om zoveel mogelijk mensen te helpen!

“Deze crisis in de Oekraïne

ontwikkelt zich ongelooflijk snel.

Het leven van veel Oekraïeners

verandert per uur. Het is essentieel

dat we heel snel helpen.”

James McDowell, hoofd noodhulpteam Oekraïne

Hulp in Oekraïne

Medair is aanwezig in het grensgebied van Polen en Oekraïne. Honderdduizenden mensen zijn op de vlucht. Ze hebben hun dorpen verlaten met niet meer dan ze dragen kunnen. Zij zijn moe, koud, wanhopig en hongerig. Wij helpen ze verder!

We richten ons op de vluchtelingen uit Oekraïne die in Polen zijn aangekomen of nog in Oekraïne zijn. Wij helpen hen met directe eerste levensbehoeften, zoals onderdak, dekens, warme kleding, eten en medische hulp. Ook helpen we financieel. De hulp gaat niet alleen rechtstreeks naar de mensen op de vlucht, maar ook via de vele Poolse en Oekraïense gastgezinnen en opvanglocaties.

We doen dit niet alleen. We zoeken de samenwerking met veel grote en kleine initiatieven die er al zijn in het gebied. Het is heel indrukwekkend om te zien hoeveel hulp er op gang komt bij de bevolking in Polen en Oekraïne. Tegelijkertijd is het schrijnend hoeveel nood er is. Hoe moe, radeloos, koud en uitgeput veel mensen zijn. Alle steun, alle gebed, alle grote en kleine giften zijn heel erg hartelijk welkom!

Medair Nederland geeft hulp: Help de bevolking van Oekraïne

Medair – Anke van Bruggen
Medair
08-03-2022
Hulpverlening
https://www.medair.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies