MENU
De Nacht van Amsterdam: samen tegen gedwongen prostitutie

De Nacht van Amsterdam: samen tegen gedwongen prostitutie

18 jun

Hoe belanden vrouwen in de gedwongen prostitutie? En waarom is het zo lastig om uit de prostitutie te stappen? Deze en andere vragen rondom gedwongen prostitutie worden besproken in de Nacht van Amsterdam. Dit livestream-evenement met medewerking van onder meer Pearl Jozefzoon, Renate van der Zee, Mirjam Bikker en Rikko Voorberg, vindt plaats in de nacht van 24 op 25 juni 2022, van 20:00 tot 08:00.

In onze samenleving wordt prostitutie gezien als ‘gewoon werk’. Toch zien we overal in Nederland gedwongen prostitutie en mensenhandel. Van alle slachtoffers van mensenhandel werkt 60% in de prostitutie. Zij worden gedwongen dit werk te doen door fysiek of psychologisch geweld, schulden of chantage. Hun levens worden compleet verwoest.

Sarah
'Die angst, die doodsangst vergeet ik nooit meer. Ik wist nooit of ik de nacht zou overleven en hoe ik er de volgende dag aan toe zou zijn. Dat sloopt je, het maakt je niet alleen fysiek maar ook mentaal helemaal stuk.’ - Sarah

De hele nacht een liveprogramma
In de Nacht van Amsterdam, georganiseerd door THDV en Scharlaken Koord, streamen we de hele nacht een liveprogramma waarin we aandacht vragen voor de problematiek van gedwongen prostitutie. We delen verhalen van slachtoffers en survivors en gaan in gesprek met politici, beleidsmakers, hulpverleners en bekende mensen over dit onderwerp.

Ultrarunner Sameena
Tijdens deze nacht gaat ultrarunner Sameena van der Mijden 12 uur lang hardlopen op een parcours, net buiten Amsterdam. Met deze prestatie laat ze zich sponsoren voor het werk van THDV en Scharlaken Koord. Sameena is Nederlands recordhouder van de 100 km voor vrouwen. Daarnaast weet ze uit eigen ervaring hoe het is om te werken in de gedwongen prostitutie. Ruim twee jaar lang werd ze door criminelen seksueel uitgebuit en gedwongen tot seks met ‘klanten’. Er was sprake van veel geweld. Sameena's sportprestatie is de hele nacht door te volgen via de livestream.

35-jarig bestaan van Scharlaken Koord
Ook staan wij stil bij het 35-jarig bestaan van ons project Scharlaken Koord, een hulpverleningsorganisatie voor prostituees en slachtoffers van mensenhandel. We blikken terug, maar ook vooruit. Raken onder de indruk én komen direct in actie. Kijk niet weg bij onrecht maar laat je raken door verhalen. Laat je daarnaast raken door de optredens van artiesten bestaande uit theater, dans en muziek.

Ochtendprogramma
Na de donkere nacht vieren we in de vroege ochtend van 25 juni de start van de Muskathlon@home. Duizenden mensen komen dan letterlijk in beweging tegen gedwongen prostitutie. Al het sponsergeld dat tijdens de nacht en voor de Muskathalon@home opgehaald wordt, gaat naar ons project Scharlaken Koord. Naar hulpverlening voor prostituees. Het is de droom van Scharlaken Koord om elke prostituee die niet vrijwillig werkt, maar aan dit werk gebonden is door dwang, schulden of het verleden, een kans te geven om uit de wereld van prostitutie te stappen. Iedereen moet de kans krijgen om vrij en waardig te leven.

Donker en licht
De nacht is donker en benadrukt de duistere, verborgen wereld van gedwongen prostitutie. Maar ook de diepste, donkerste nacht gaat weer voorbij en moet plaatsmaken voor het licht. Wij brengen de duistere kant van gedwongen prostitutie aan het licht in deze nacht, maar leggen in de ochtend de nadruk op hoop en een nieuwe toekomst. Het leven kan donker en duister zijn zonder zicht op een sprankje licht, maar wij geloven dat er voor iedereen een nieuwe dag, een nieuw begin mogelijk is. We delen heftige verhalen, maar ook verhalen van hoop en een nieuw begin.

Wat kan jij doen?
We nodigen je uit om deel te worden van onze beweging tegen onrecht!

- Kom samen met Sameena in beweging en meld je aan voor de Muskathlon@home.
- Kijk, leef en doe mee tijdens de livestream
- Deel 'De Nacht van Amsterdam' in je netwerk
- Kom langs tijdens het event om Sameena aan te moedigen
- Geef direct via Tikkie

Samen tegen gedwongen prostitutie
Omdat wij geloven dat er áltijd een nieuw begin is, komen wij in actie. Fouten en onrecht hebben niet het laatste woord. Voor iedereen is er een weg naar vrijheid en herstel. Word jij ook geraakt door onrecht? Of heb je altijd al meer willen weten over de problematiek van gedwongen prostitutie?

Maak samen met ons een statement tegen het onrecht van gedwongen prostitutie en mensenhandel! Houd de avond van 24 juni vrij en zet de Nacht van Amsterdam in je agenda. Volg ook meteen onze socials om alle updates te ontvangen.

Datum: 18 juni 2022
Auteur: Tot Heil Des Volks
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.thdv.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: