MENU
Lang leven - maar niet oud willen worden

Lang leven - maar niet oud willen worden

15 mei

Column - Aan het begin van dit jaar was ik een paar weken in een poliklinische kliniek. Daar moest een reeks behandelingen van fysiotherapie, warmtetherapie en medische trainingen ervoor zorgen dat mijn schouder weer probleemloos kon functioneren. En... het hielp gelukkig!

De sessies omvatten ook Nordic Walking, waarin ik een complete beginner was en nog steeds ben, en waarbij ik plots spieren leerde kennen waarvan ik niet eens wist dat ze bij mij hoorden. Tijdens het wandelen leidde ons pad ons vaak door een klein bos met enkele vrij oude en dus mooie eiken en beuken. Ik denk dat we de enorme omvang van hun stammen niet eens met twee man hadden kunnen omvatten.
Ik ben gefascineerd door oude en knoestige bomen en vaak denk ik als ik zo'n oude boom zie: "Als je ons eens kon vertellen wat je al gezien en meegemaakt hebt! Dat zou ongelooflijk interessant zijn!"

Oude wilgenboom
Tijdens onze laatste vakantie (2021) waren we in Ribe, de oudste stad van Denemarken. Het is een gezellig stadje met veel mooie en oude, goed onderhouden huizen in het centrum en een klein stadspark, en er stond een opmerkelijke oude wilgenboom bij een riviertje. De stam was duidelijk gebogen en getekend door ouderdom, maar de boom was ondanks alles nog vitaal. Als deze wilg een verhaal had kunnen vertellen...

Knoestige figuren
En ik kwam een prachtig Bijbelvers tegen dat zo goed past bij oude, knoestige figuren! In Jesaja 46:4 zegt God tegen Israël: "Tot in uw ouderdom ben Ik dezelfde, en tot in uw grijze haren zal Ik zelf u dragen."

Bemoedigend
Is dit niet een ongelooflijk bemoedigend vers voor allen die langzaam ouder worden, of zelfs voor hen die al oud zijn geworden? We leven in een tijd waarin iedereen graag lang wil leven, maar niemand oud wil worden! We leven in een tijd waarin het respect voor oude mensen steeds meer afneemt.

Ouder worden
Enige tijd geleden sprak de kleinzoon van mijn buurman eens over de "nutteloze gepensioneerden" die alleen maar kosten veroorzaken. Ouderen worden steeds meer gezien als een last voor de samenleving omdat zij "onproductief" zijn geworden en alleen maar kosten veroorzaken. Men vergeet echter helaas dat deze "nutteloze" oude mensen reeds tientallen jaren hun bijdrage aan de samenleving hebben geleverd! Er is intussen veel veranderd in onze maatschappij, maar niet noodzakelijkerwijs ten goede!

Constante
Onze God, daarentegen, is en blijft de zekerste constante voor ons leven als christenen! Hij verandert niet, hoeveel generaties van ouder wordende mensen ons ook zullen volgen. Hij zal ons dragen, zegt Hij. Ouder worden is een deel van Gods plan voor ons mensen en omdat Hij het verdriet en de ongemakken van het ouder worden kent, heeft Hij beloofd ons door deze bijzonder uitdagende tijd te dragen! Voor onze God is de waarde van een mens niet afhankelijk van leeftijd of productiviteit. God houdt van ons omdat Hij ons naar Zijn beeld heeft geschapen. God houdt van ons omdat Hij voor ons de hoogste prijs betaalde die ooit in het heelal is betaald: Jezus ging naar het kruis als borg voor mijn en uw schuld. God houdt van ons omdat Hij ons ziet als christenen die gereinigd zijn door het bloed van de Here Jezus!

Hij verandert niet
Voor onze God zullen wij dus ook op hoge leeftijd nooit nutteloos of onproductief zijn: elk vriendelijk woord, elk gebed, elk bezoek aan anderen met wie het niet meer zo goed gaat: alles wat wij op hoge leeftijd uit liefde voor onze God (niet alleen) voor Hem doen, neemt Hij zeer goed in acht. Maar het belangrijkste blijft: Hij verandert niet en zal ons dragen tot de tijd dat wij naar Hem thuis gaan. Dan zullen we Hem zien zoals Hij is!

Lars Kruger
Lars Krüger
Lars woont samen met zijn vrouw in Duitsland en is een groot liefhebber van de natuur. Hij is actief in de plaatselijke evangelische gemeente. Regelmatig is Lars met zijn fotocamera te vinden in de natuurgebieden rond zijn woonplaats. Voor christelijknieuws.nl schrijft hij over zijn belevenissen en ervaringen en trekt hij mooie parallellen met gedachten uit de Bijbel. Vertaling artikel: redactie christelijknieuws.nl

Datum: 15 mei 2022
Auteur: Lars Kruger
Foto: © Lars Kruger
Website: http://www.christelijknieuws.nl/larskruger

Dit artikel delen:

Gerelateerde artikelen:

19 maart 2023 Voor hem is het zonde
12 maart 2023 Ikke - ikke
12 maart 2023 Angst of liefde
5 maart 2023 Zing de Heere een nieuw lied
26 februari 2023 In het verborgene

Meer nieuws: