MENU
ChristenUnie: EU-plannen arbeidsmigratie niet omarmen

ChristenUnie: EU-plannen arbeidsmigratie niet omarmen

19 mei

ChristenUnie en VVD roepen het kabinet op om de EU-plannen rondom arbeidsmigratie niet te omarmen. De Europese Commissie kondigde onlangs een plan aan om onder soepele voorwaarden laaggeschoolde arbeidsmigranten naar de EU te halen om het arbeidstekort op te vullen. VVD en ChristenUnie zien niets in het plan van de Europese Commissie. Meer arbeidsmigranten terwijl de huidige misstanden niet onder controle zijn, is volgens de partijen onverstandig.

ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder: “Bedrijven ontvangen op dit moment de winsten terwijl de lasten op de maatschappij worden afgewenteld. Denk aan huisvesting, de sociale druk op kwetsbare wijken, voorzieningen en verschrikkelijke uitbuiting van arbeidsmigranten. Het is al jaren bekend dat we de omstandigheden drastisch moeten verbeteren, maar volgens de arbeidsinspectie is het ‘dweilen met de kraan open’. De randvoorwaarden voor eerlijke en veilige arbeid met een goed verblijf in Nederland moeten echt beter.

Daar komt bij dat we in Nederland veel onbenut arbeidspotentieel hebben, meer dan 1 miljoen. Het is nu echt eerst aan werkgevers en de overheid om het arbeidspotentieel in Nederland beter te benutten en het financieel aantrekkelijker te maken om iemand in Nederland aan het werk te zetten dan iemand van duizenden kilometers verderop te halen. We zijn zeker niet tegen arbeidsmigratie, maar de huidige omstandigheden maakt een versoepelde instroom van laaggeschoolde arbeidsmigranten buiten de EU onverantwoord en onverstandig.”

VVD-Kamerlid Zohair El Yassini: “Ik begrijp heel goed de zorgen van ondernemers en werkgevers die problemen hebben met het vinden van gekwalificeerd personeel. Maar dat lossen we niet op met het Noord-Afrikaplan van de Europese Commissie. Met dit plan importeren we problemen. Onze woningmarkt is oververhit en overspannen. Waar gaan deze mensen uit Marokko, Tunesië en Egypte wonen. Het lukt al niet om onze eigen bevolking in deze oververhitte woningmarkt fatsoenlijk te huisvesten.

Als we ongeschoolde Marokkanen, Tunesiërs en Egyptenaren zonder kennis en kunde toestaan dat ze naar Europa komen zonder tussenkomst van een werkgever, zonder de taal te spreken en met andere waarden is dat vragen om grote problemen: op onze woningmarkt, op onze arbeidsmarkt en in onze samenleving. Het is een ondoordacht en slecht plan. Nederland gaat over of en wie we van buiten de EU toelaten, niet de Europese Commissie. Daarom roepen we het kabinet op niet mee te werken aan het Noord-Afrikaplan. Laten we liever kijken naar ons eigen onbenut arbeidspotentieel van meer dan 1,1 miljoen.”

Datum: 19 mei 2022
Auteur: Christenunie - Don Ceder
Foto: Christenunie - Anne Paul Roukema
Website: http://www.christenunie.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: