MENU
Lelystadse baptisten nemen afscheid van voorganger Fritz Kaiser

Lelystadse baptisten nemen afscheid van voorganger Fritz Kaiser

23 mei

LELYSTAD – Zondag 29 mei neemt dominee Fritz Kaiser in een dienst afscheid als voorganger van Baptistengemeente Lelystad. Hij heeft na achttien jaar een beroep aangenomen van de Baptistengemeente Bujattigasse in Wenen en verhuist binnenkort met zijn gezin naar zijn geboorteland Oostenrijk.

Kaiser kwam als kind naar Nederland, groeide hier op en stichtte een gezin. “Maar ik ben me altijd Oostenrijker blijven voelen – in taal, in voorkeuren voor eten en drinken …”, vertelt hij. “In Oostenrijk liggen toch mijn roots. Het is dus bijzonder om daar nu met mijn gezin naar terug te gaan.”

Onderweg met mensen
Al tijdens zijn theologiestudie kwam Kaiser regelmatig op zondag preken bij de baptisten in Lelystad. “Er was eigenlijk meteen een klik en toen ik mijn opleiding had afgerond, hebben ze mij beroepen als voorganger. Ik ben op 1 februari 2004 begonnen.”

De voorganger kijkt met dankbaarheid terug op de afgelopen jaren. “Wat ik het mooiste vind van het werk in de gemeente is dat je onderweg bent met mensen en dat je bij heel bijzondere momenten in hun leven aanwezig mag zijn: denk aan huwelijken, doop, geboortes, ziekte en sterven. Ook de ‘gewone’ ontmoeting met mensen is waardevol: door elkaars verhaal te horen, elkaar te vertellen wat God voor je betekent, door te delen en te bidden ontstaat er verbinding.”

Contact tussen kerken
Behalve in de gemeente zelf, heeft Kaiser zich ook altijd ingezet voor contact tussen kerken onderling. “Ik denk niet dat je in je eentje kerk kunt zijn. Ik vind het mooi om elkaar als kerken op te zoeken en de handen ineen te slaan. Niet dat je het altijd overal over eens wordt, maar je kunt van elkaar leren en dingen samen oppakken, zoals het diaconaal werk van het IDO of een actie in de stad waar we samen het kerstverhaal uitleggen, zoals we afgelopen december deden. Ook heb ik erg genoten van de kerkdiensten die we samen in de verpleeghuizen verzorgen. Het is erg waardevol om bij de wereld van die mensen aan te sluiten, liederen te kiezen die zij van vroeger kennen, troost en aanmoediging in het geloof te bieden. En ze waarderen het dat je tijd voor ze neemt, ook naderhand bij de koffie.”

Kerkdienst en receptie
De afscheidsdienst wordt gehouden in De Hoeksteen aan de Schouw 24-96 en wordt geleid door Kaiser zelf. De dienst begint om 14.30 uur en duurt ongeveer een uur. Aansluitend zal het gezin door verschillende personen worden toegesproken en vanaf ongeveer 16.00 uur is er een receptie waarbij mensen persoonlijk afscheid kunnen nemen. Tijdens de dienst is er ook zondagsschool.

De collecte is bestemd voor Project Ruth in Boekarest, Roemenië. Dit project van de baptisten daar richt zich op de Roma die met veel discriminatie te maken hebben. Zo is er een basisschool voor kinderen en worden gezinnen ondersteund met voedsel en kleding. Momenteel vangt Project Ruth ook Oekraïense vluchtelingen op. Kaiser bezocht dit project in 2019.

Datum: 23 mei 2022
Auteur: Gerdien Karssen
Foto: Baptisten Lelystad
Website: http://www.baptistenlelystad.nl

Dit artikel delen:

Gerelateerde artikelen:

29 januari 2010 Gospelconcert Just Us uit Wenen

Meer nieuws:

Geven
15 jul

Geven meer