MENU
Amir Tsarfati: Wereldwijd groeiende onrust en spanning

Amir Tsarfati: Wereldwijd groeiende onrust en spanning

15 sep

Opnieuw zien we de chaos in ons land en in de wereld toenemen. De ene crisis lijkt de andere te overtreffen en gewone burgers gaan het nu duidelijk merken. De energiecrisis lijkt iedereen te raken, bedrijven vallen om en sommige gezinnen moeten straks kiezen tussen voedsel of verwarming. Amir geeft vanuit zijn visie een kort overzicht van de ontwikkelingen wereldwijd.

Noord-Korea is officieel een nucleaire staat, volgens een wet die onlangs door de regering is aangenomen. Als zodanig behoudt het zich het recht voor om indien nodig een preventieve nucleaire aanval uit te voeren. Ook verklaart het dat zijn nucleaire status onomkeerbaar is, en sluit het toekomstige denuclearisatiebesprekingen uit.
Iran
Het is zeer onwaarschijnlijk dat er voor november een nucleair akkoord met Iran wordt gesloten. Dit is een goede zaak, zegt Mossad-hoofd David Barnea. Hij verklaarde verder: "De deal is gebaseerd op Iraanse leugens. Iran heeft geprobeerd een nucleair wapen te bouwen dat het bestaan van IsraŽl in gevaar brengt. Deze deal zal hen gemakkelijk helpen dit doel te bereiken onder internationale legitimatie." Of een deal uiteindelijk nu wel of niet wordt ondertekend, weinig mensen geloven dat Iran zal worden afgeschrikt in hun nucleaire ambities door een andere methode dan geweld.

In dezelfde toespraak beschuldigde Barnea van de Mossad het Iraanse regime er openlijk van terreur te gebruiken als hun voornaamste diplomatieke methode. "Terreur dient om het regime te helpen overleven, voorkomt elke verandering bij het Iraanse publiek, ondermijnt de soevereiniteit van zijn buren en weerhoudt hen ervan met IsraŽl samen te werken. Terreur wordt gebruikt om landen over de hele wereld af te persen." Onderdeel van dit terreurprogramma zijn tientallen Iraanse aanvallen op IsraŽli's in het buitenland die door de IsraŽlische inlichtingendienst zijn verijdeld, volgens haar rapporten. Wat betreft hun gewoonte om zich achter hun milities te verschuilen, daar had Barnea geen boodschap aan: "Het Iraanse leiderschap moet begrijpen dat aanvallen tegen IsraŽl of IsraŽliŽrs, direct of indirect door handlangers, zullen worden beantwoord met een pijnlijke reactie tegen de verantwoordelijken, op Iraans grondgebied. Wij zullen niet de handlangers vervolgen, maar degenen die hen bewapenden en de orders gaven, en dit zal in Iran gebeuren."

In dezelfde geest onthulde IsraŽls minister van Defensie Benny Gantz meer dan tien faciliteiten waar in SyriŽ precisieraketten worden vervaardigd voor gebruik door Iran en de sjiitische milities. Aan de hand van een kaart wees hij aan waar de Syrische Militaire Industrie (SERS) deze wapens maakt voor gebruik tegen IsraŽl.
Libanese lira
De Libanese lira nadert een historisch dieptepunt en wordt op de markten verhandeld rond een koers van 37.000 lira voor ťťn Amerikaanse dollar. In oktober 2019 was de koers 1500 lira voor een Amerikaanse dollar.

Russische leger
Het Russische leger lijdt zware verliezen aan het noordoostelijke front. Het OekraÔense leger lijkt hen op het verkeerde been te hebben gezet en kon duizenden vierkante kilometers land, waaronder de stad Izium, heroveren in de ergste Russische tegenslag sinds maart. Als vergelding heeft Moskou hetzelfde wapen ingezet als tegen de rest van Europa - energie. De regio's Kharkiv en Donetsk gingen zondag op zwart en drie andere regio's verloren gedeeltelijk stroom nadat het Russische leger overal in het gebied elektriciteitscentrales had beschoten. Los daarvan hebben de Russen de OekraÔense kerncentrale van Zaporizjia, die 20% van de elektriciteit van het land levert, stilgelegd. Er zijn ook berichten dat het leger van Poetin waterkrachtcentrales aanvalt en dammen vernietigt.

Eurozone
Zoals gezegd heeft Rusland Europa nog steeds in een energieklem. De eurozone betaalt nu voor haar verslavingen, ten eerste aan de hersenschim van alternatieve energie en ten tweede aan Russisch gas. Het eerste heeft hen teleurgesteld met zijn onpraktische en beperkte bereik, terwijl het tweede wordt gecontroleerd door een man die niet zal aarzelen de kraan dicht te draaien om af te persen wat hij wil.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft haar rente met een ongekende 0,75% verhoogd. Ogenschijnlijk om de recordinflatie van 9,1% te bestrijden, heeft de angst voor energie een sterke invloed op de huidige Europese economie. Samen met de aankondiging waarschuwde de ECB dat er in de komende maanden waarschijnlijk meer renteverhogingen zullen volgen.

Inflatie
Terwijl de Amerikaanse president Joe Biden in het Witte Huis zijn Inflation Reduction Act vierde, bereikte de inflatie in het land 8,3% en kelderde de beurs meer dan 1300 punten. Maar de legendarische James Taylor zong een liedje, dus ik neem aan dat dat alles goed maakte.
China
Het meest verontrustende economische nieuws is wellicht de recessie in China, die alleen maar erger zal worden. Ernstige langdurige droogte heeft de kosten van vervoer, water en elektriciteit sterk doen stijgen. De huizenmarkt is in crisis door een door de overheid gesponsorde Ponzi-regeling die de Chinezen dwingt meer huizen te kopen. Het Belt and Road-initiatief, dat bedoeld was als een soort nieuwe "zijderoute" om China met Europa en andere delen van de wereld te verbinden, is mislukt doordat veel van de armere landen waaraan China geld heeft geleend - Tadzjikistan, Pakistan, Sri Lanka en andere Afrikaanse landen - in gebreke zijn gebleven. Tot slot gaan ze door met hun zero COVID-tolerantiebeleid dat hele steden platlegt. Meng dat allemaal samen en je hebt een perfecte economische storm. Het wordt waarschijnlijk een zeer bewogen half jaar.

ArmeniŽ-Azerbeidzjan
De brandhaard ArmeniŽ-Azerbeidzjan is overgekookt en er zijn berichten over hevige gevechten langs de grens. ArmeniŽ beweert dat het Azerbajdzjaanse leger steden en dorpen aanvalt met drones en mortieren, en de berichten over doden aan beide zijden lopen op tot 100 ŗ 150 personen. Sjiieten en soennieten staan opnieuw tegenover elkaar, nu Iran Azerbeidzjan dreigt de grens met ArmeniŽ niet te wijzigen, terwijl Turkije vrachtvliegtuigen vol militair materieel naar de Azerbeidzjanen stuurt.

Turkije
Turkije wendt zich mogelijk tot Rusland voor gevechtsvliegtuigen als de VS afziet van een deal om het land F-16's te verkopen. In 2019 kocht Turkije een geavanceerd raketafweersysteem van Rusland, waardoor Washington hen uit een deal schrapte om hun militaire vliegtuigen te updaten. Prima, zegt Erdogan. "De VS is niet de enige die oorlogsvliegtuigen verkoopt in de wereld. Het VK, Frankrijk en Rusland verkopen ze ook... en anderen geven ons signalen." Met de ontluikende relatie tussen het Rusland van Poetin en het Turkije van Erdogan is het waarschijnlijk dat de deal tussen deze twee naties tot stand zal komen.

SCO
Vandaag begint de tweedaagse top van de Shanghai Cooperation Organization (SCO) in Samarkand, Oezbekistan. Onder de deelnemers bevinden zich de Russische president Poetin, de Chinese president Xi, de Indiase premier Modi, de Turkse president Erdogan en de Iraanse president Raisi. De organisatie was oorspronkelijk bedoeld om extremisme en terrorisme in Centraal-AziŽ te bestrijden, maar is uitgegroeid tot een economische, industriŽle en technologische alliantie. Hoewel Turkije en Iran geen volwaardige leden zijn, nemen zij toch deel en staat het Iraanse lidmaatschap van de alliantie dit jaar op de agenda.

Lees meer over dit onderwerp op de website van Amir Tsarfati: beholdisrael.org

Amir Tsarfati
Amir Tsarfati werd geboren in IsraŽl en heeft daar het grootste deel van zijn leven gewoond. Sinds hij zijn verplichte dienst bij de Israelische Defensietroepen vervulde, is hij doorgegaan als majoor in de IDF Reserve. Amir is de afgelopen twintig jaar een gids in IsraŽl geweest en diende als chef-gids van Sar El Tours en CEO van Sar El Tours and Conferences. In 2001 werd hij oprichter en president van Behold Israel - een organisatie zonder winstoogmerk die wereldwijd realtime toegang biedt tot betrouwbare nieuwsbronnen en informatie over IsraŽl vanuit de krachtige context van bijbelse geschiedenis en profetie.

Amir is getrouwd met Miriam en samen hebben ze vier kinderen. Zijn huis kijkt uit over de vallei van Megiddo (Armageddon), wat een constante herinnering is aan de oproep die de Heer hem heeft opgelegd om vanuit de Bijbel te onderwijzen wat Gods plannen zijn voor het einde der tijden.

Datum: 15 september 2022
Auteur: Behold Israel - Amir Tsarfati
Foto: Videostill - Behold Israel
Website: http://www.beholdisrael.org

Dit artikel delen:

Meer nieuws: