MENU
Bron van licht en leven

Bron van licht en leven

19 nov

Column - Abraham rouwt om Sara. Vorstin betekent haar naam. Samen waren ze ooit aan een geloofsavontuur begonnen. Samen hadden ze ten langen leste een zoon mogen voortbrengen. Vruchtgedragen. Lief en leed gedeeld. Nu kijkt Abraham terug op haar leven.

Na de rouwperiode beleeft hij een doorbraak: hij krijgt het voor elkaar om een stuk grond te kopen in het land waar ze tot nu toe als vreemdeling woonden. (Genesis 23:17-18) In de grot op het pas verworven veld van Machpela begraaft hij haar. Sara is thuisgekomen.

Ook al heeft Abraham nog even te gaan, Isaak zal op en duur hun geestelijke erfenis voortzetten. En hij - blijkbaar ontroostbaar na de dood van zijn moeder - zal iemand nodig hebben die Saraís plaats kan innemen.
Hij vertoeft in de buurt van de bron Lachai RoÔ (van de Levende die mij ziet). Het is dezelfde waterbron waar Hagar ooit een ontmoeting van de Engel van de Eeuwige had.

Abraham geeft zijn oudste dienaar de taak om een vrouw voor Isaak te gaan zoeken. Niet in Kanašn, maar terug naar het land waar zijn broer Nahor woont. Geen eenvoudige opgave. Met tien kamelen, beladen met Ďde goede dingen van Abrahamí gaat hij op weg. Bij een bron waar de meisjes van de stad komen putten legt hij Ďde God van Abrahamí een vraag voor. En niet zomaar een. Is het meisje dat hij om water vraagt, ook uit zichzelf bereid om een stap extra te doen? Mag het zo zijn dat dat de toekomstige vrouw voor Abrahams zoon wordt?

De verhoring van zijn gebed overtreft zijn stoutste verwachtingen. Hij en zijn gevolg krijgen te drinken uit de put. En ook alle kamelen worden door Rebekka op behendige wijze voorzien van water. Zo wordt de vrouw van de nieuwe erfgenaam herkend en gevonden. Opmerkelijk is dat de dienaar om dŪt specifieke teken had gevraagd. Niet om uiterlijke schoonheid of rijkdom.

Afgelopen week berichtte All Israel News dat een opmerkelijke karavaan van drie Duitse vrachtwagens een humanitair goederentransport naar IsraŽl bracht. Normaal gesproken verzorgt de organisatie GAiN Duitsland wel containertransporten, maar deze keer reden drie trucks vanuit Duitsland, via Zwitserland, ItaliŽ en Griekenland over land richting IsraŽl. Om tenslotte via Cyprus per boot in Haifa aan te komen. Zes Duitse vrachtwagenchauffeurs, onder wie GAiN-voorzitter Klaus Dewald, waren allemaal voor het eerst in IsraŽl. Het Duitse team besloot de humanitaire hulpgoederen in eigen persoon naar IsraŽl te brengen om zodoende hun 15-jarige partnerschap met Helping Hand Coalition te vieren, een organisatie in IsraŽl die Holocaustoverlevenden ondersteunt.

Een ander opmerkelijk bericht kwam uit RoemeniŽ. Nu in heel Europa het antisemitisme opnieuw oplaait en het Europese Hof van Justitie zich in 2020 tegen kosjere en halal slacht uitsprak, waait er vanuit dat land een heel andere wind. Het Roemeense parlement besloot onlangs om het recht op kosjer slachten in de wet te verankeren. Pinchas Goldschmidt, Moskouís opperrabbijn in ballingschap en voorzitter van de Conferentie van Europese rabbijnen, sprak zijn dankbaarheid uit voor de wetgeving. Hij prees de tolerantie van de afgelopen decennia ten opzichte van de Joodse minderheid in het land.

Die tolerantie was weer ver te zoeken in Judea-Samaria, waar de 18-jarige Palestijnse terrorist Muhammed Souf achtereenvolgens de drie vaders Michael Ledigin, Moti Ashkenazi en Tamir Avichai om het leven bracht met een steek- en autoramactie. Voordat hij door een soldaat werd neergeschoten, verwondde hij nog een paar anderen. De enige zoon van Tamir Avichai zegde het kaddisj (het Joodse rouwgebed) voor zijn vader tijdens de begrafenis, meldden lokale media. Totaal werden 11 kinderen vaderloosÖ

Wat kunnen mensen dan uitzien naar gerechtigheid en sjalom. Naar de grote Bruiloft. Zoals Rebekka. Ze komt in de buurt van de bron waar Isaak net een Ďmiddagwandelingí maakt. Ze ziet hem vanuit de verte. En hij ziet haar. Dan ontmoeten ze elkaar. En Isaak brengt haar in de tent van zijn moeder. Hij neemt Rebekka als zijn vrouw en gaat van haar houden. Eindelijk troost.

En Rebekka? Zij heeft haar hele hebben en houwen achtergelaten om haar man te vinden. Zo wordt ze een schakel in het verhaal van Abraham, en in het verhaal van God. De Levende die ons ziet. De Bron van licht en leven.
Hoe kostbaar is uw liefde, God! In de schaduw van uw vleugels schuilen de mensen, zij laven zich aan de overvloed van uw huis, U lest hun dorst met een stroom van vreugde, want bij U is de bron van het leven, door ķw licht zien wij licht. (Psalm 36:8-10)

Sybe de Vos

Het gedeelte dat deze week in de synagoge wordt gelezen is ĎChajee Saraí (Het leven van Sara) en beslaat Genesis 23:1-25:18. Tekst & illustratie © Sybe de Vos | 19 november 2022.

Datum: 19 november 2022
Auteur: Sybe de Vos
Foto: © Sybe de Vos
Website: http://www.sjoeal.nl

Dit artikel delen:

Gerelateerde artikelen:

26 november 2022 Levend water uit de Bron
12 november 2022 Beproefd vriend van God
5 november 2022 Vastberaden op weg
29 oktober 2022 Boog van genade
22 oktober 2022 Een nieuw begin