MENU
Volgens Europees Parlement sponsort Rusland terrorisme

Volgens Europees Parlement sponsort Rusland terrorisme

23 nov

Peter van Dalen: Het Europees Parlement vindt dat Rusland terrorisme sponsort. Een ruime meerderheid van het Europees Parlement steunde een resolutie hierover, die mede op mijn initiatief is ingediend.

Het is om verschillende redenen belangrijk dat de Russische staat wordt bestempeld als sponsor van terrorisme. Deze resolutie is allereerst een politieke uitspraak, een politiek signaal tegen Poetin, en een steun in de rug voor de Russische oppositie. Daarnaast spreekt de resolutie zich ook uit tegen verdere Russische deelname aan de VN Veiligheidsraad.

Hoewel de EU hier op dit moment nog geen juridisch instrument voor heeft, is deze resolutie toch erg belangrijk. We roepen de Europese Commissie op om, net als de Verenigde Staten, een juridisch instrument te ontwikkelen waarmee ook staten als terroristische organisatie kunnen worden aangemerkt. Dit kan gevolgen hebben voor bijvoorbeeld de export van wapens en financiŽle betrekkingen.

Daarnaast wordt in deze resolutie opgeroepen om binnen het Russische regime een aantal afzonderlijke organisaties, zoals de Wagner Group, op de reeds bestaande terrorismelijst te plaatsen. Gezien het brute Russische geweld dat iedere dag weer plaatsvindt in OekraÔne, komt deze oproep wat mij betreft geen moment te vroeg.

Datum: 23 november 2022
Auteur: Eurofractie CU - Peter van Dalen
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.petervandalen.eu

Dit artikel delen:

Meer nieuws: