Onderhandelingen kabinet in volle gang

Vandaag is er opnieuw gesproken over een nieuw te vormen kabinet. De partijleiders Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) waren in Den Haag voor gesprekken met de informateurs Henk Kamp en Wouter Bos. SGP-voorman Van der Staaij: ‘Een combi van VVD en PvdA ligt niet voor de hand om de financieel-economische problemen op te lossen, maar de zetelverdeling van de Tweede Kamer laat weinig andere mogelijkheden toe.’

Van der Staaij vindt dat het verstandig is om het kabinet een beperkte opdracht te geven. Dit voorkomt dat de kabinetsformatie erg lang gaat duren en de coalitie van VVD en PvdA verlamd wordt door grote interne tegenstellingen. Zo’n ‘crisiskabinet’ zou zich met name moeten richten op het bestrijden van de economische en financiële crisis. Op terreinen als buitenlands beleid en immigratie zou het kabinet wijze terughoudendheid moeten betrachten en ruimte laten voor een gezond dualisme tussen kabinet en Kamer.

De informateurs Henk Kamp en Wouter Bos hebben vrijdagmiddag 21 september 2012 om 16.30 uur een korte toelichting geven op hun werkzaamheden en vragen van de media beantwoorden.

Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) leken vandaag vol goede moed over de formatie. Spraakzaam waren ze overigens niet. Voorlopig zal er weinig naar buiten worden gebracht over de stand van zaken bij de informatie, werd er gezegd. ‘Met gevoel van urgentie en veel goede voornemens gaan we bouwen aan een inhoudelijk programma,’ zei Bos (PvdA) ‘totdat we daarin geslaagd zijn zult u ook niet veel meer van ons horen.’

Nederland is een parlementaire democratie. Dat wil zeggen dat het parlement namens de bevolking de regering controleert en samen met de regering wetten maakt. Het Nederlandse parlement bestaat uit de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal. Minimaal één keer in de vier jaar zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer. Dan wordt de nieuwe volksvertegenwoordiging gekozen.

Na de Tweede Kamerverkiezingen is er niet alleen een nieuwe volksvertegenwoordiging, maar komt er ook een nieuw kabinet. Het kabinet bestaat uit ministers en staatssecretarissen. Tijdens de kabinetsformatie onderhandelen de politieke partijen over welke partijen er de komende vier jaar samen gaan regeren. Zij gaan samen de coalitie vormen. Als dat duidelijk is, zoekt de formateur nieuwe ministers en staatssecretarissen. De kabinetsformatie moet een kabinet opleveren dat het vertrouwen heeft van de meerderheid in de Tweede Kamer.

Redactie christelijknieuws.nl
© Henk-Jan Oudenampsen
21-09-2012
Samenleving
https://www.tweedekamer.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies