Onderzoek Trimbos-instituut: Opplakdeuren helpen mensen met dementie

Onlangs is bij D’n Aok, een locatie van Zorggroep Charim in Veenendaal, door het Trimbos-instituut een onderzoek gedaan naar ‘true doors’. Dit zijn gepersonaliseerde opplakdeuren met een afbeelding van de voordeur van de vroegere woning van de cliënt. Het onderzoek toont aan dat deze opplakdeuren een positieve impact kunnen hebben op de bewoners en verzorgenden.

D’n Aok is een locatie voor cliënten met een psychogeriatrische of gerontopsychiatrische zorgvraag. Onder meer ouderen met dementie wonen hier in twee kleinschalige woongroepen. Zorggroep Charim heeft true doors gevraagd om alle deuren van de appartementen te voorzien van een grote deursticker met een afbeelding van de vroegere voordeur van de woning van de cliënt.


Het Trimbos-instituut, dat een verkennend onderzoek naar de ervaringen met deze opplakdeuren deed, constateert dat deze een positieve impact kunnen hebben. Cliënten voelen zich meer thuis en spreken meer van ‘mijn huisje’. Ook kunnen zij makkelijker hun eigen appartement vinden. Daarbij roepen de deurstickers herinneringen aan het verleden op en geven ze aanleiding tot gesprekken over vroeger. Ook het privacy-gevoel wordt door de opplakdeuren bevorderd. Een verzorgende vertelt: ‘Door de deurstickers is de sfeer gezelliger, knusser en veel meer eigen”.’
De onderzoeksresultaten bieden Zorggroep Charim een stimulans om met de gepersonaliseerde opplakdeuren door te gaan en mogelijk uit te breiden naar andere locaties.

drs. Rufo Petri
Zorggroep Charim
14-09-2015
Samenleving
https://www.zorggroepcharim.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies