MENU
Jonathan: De Muskathlon is voor mij persoonlijk een mijlpaal

Jonathan: De Muskathlon is voor mij persoonlijk een mijlpaal

09 mei

Mei vorig jaar spraken we Jonathan Reining over zijn plan om mee te doen aan een bijzondere marathon: de Muskathlon. Het is bijna zover. Van 23-28 mei 2016 gaat hij samen met een groep sporters naar Griekenland. Op 27 mei gaat deze Muskathlon vanuit Bulgarije door de grenstunnel naar Griekenland. De sporters lopen, fietsen en wandelen niet zomaar, ze hebben een heel bijzonder doel. Hoe is het nu met Jonathan? Christelijknieuws.nl vroeg het hem.

Welke reacties kreeg je in de afgelopen maanden op je plan om dit te gaan doen?
Het zijn toch vooral de gebruikelijke reacties in één woord: stoer, sportief, knap, mooi. Negatieve reacties heb ik in ieder geval niet gehad. Ik ga rennen voor A21, tegen mensenhandel en slavernij, en hoewel je dit ruim kunt interpreteren vinden mensen dit allemaal direct positief.

Je hebt informatie via FaceBook gegeven over het doel: actie tegen slavernij. Heb je je er ook meer in verdiept?
Ik heb me er niet in verdiept in de zin van heel veel kennis vergaren en in getallen duiken, maar ben me er zeker bewuster van geworden dat mensenhandel en slavernij aan de orde van de dag zijn, en heb me erover verbaasd dat dit grote issue ook behoorlijk wordt doodgezwegen of afgezwakt. Kijk bijvoorbeeld naar de opvattingen over (illegale) prostitutie in Nederland. We accepteren het als beroep! We gaan er gewoonweg van uit dat elke vrouw achter een raam daar uit vrije wil zit. Kijk naar de immense vluchtelingenstromen en bedenk eens hoevelen daarvan waarschijnlijk verhandeld worden en ‘verdwijnen’. Er is heel veel onbekend en verborgen onrecht gaande. Zowel binnen als buiten Nederland. Daar ben ik me van bewust; en waar ik kan, wil ik blijvend meewerken om dit onrecht een halt toe te roepen.
Kun je iets vertellen over de groep waarmee je gaat?
Er gaan ongeveer dertig Nederlanders en nog een aantal buitenlandse deelnemers mee met deze Muskathlon. In Nederland is de Muskathlon al meer een bekend fenomeen geworden, mannen en vrouwen doen mee, jong en oud. In het buitenland ligt dit een stuk lastiger. Daar zijn het meer individuele deelnemers, terwijl we in Nederland in de voorbereiding elkaar verschillende keren getroffen hebben. Je leert elkaar daardoor al wat meer kennen. Maar reken maar dat die dertig deelnemers uit het hele land komen. Elkaar ontmoeten, in het besef dat we allemaal iets hebben met het werk van A21, is wel gaaf!

Hoe staat het er concreet voor op dit moment?
Nadat ik mij heb aangemeld, ben ik vanaf 1 mei 2015 echt begonnen te trainen voor de Muskathlon, in mijn geval een marathon. Het wordt mijn eerste, dus training is niet overbodig. Ook heb ik een aantal mensen bereid gevonden om elke kilometer die ik train te sponsoren voor 10 ct p/km. Kortom, elke kilometer training is ook goed voor de teller. Inmiddels heb ik ruim 2150 km gelopen en ik train nog twee weken door. Afgezien van een paar veelvoorkomende blessures is het afgelopen jaar super gegaan. Winter hebben we ‘gelukkig’ nauwelijks gehad, dus ik ben eigenlijk continu doorgegaan. Ik ben er klaar voor, durf ik nu te zeggen.

Wat heb je gedaan in de afgelopen maanden?
De eerste acties hadden vooral te maken met sponsors vinden voor trainingskilometers. Een aantal mensen zijn dit gaan doen, daarnaast heb ik ook bedrijven benaderd die met hun logo op een sponsorshirt wilden staan. Begin september, na vier maanden training, heb ik collega’s van het werk uitgedaagd mij te sponsoren om van werk naar huis te rennen: 30 km – op dat moment nog echt een grote uitdaging. In oktober organiseerde ik in mijn woonplaats Zwolle de A21 Walk for Freedom, een internationale, jaarlijks terugkerende stille mars tegen mensenhandel en slavernij. Op 2 januari hadden we vervolgens de A21 Nieuwjaarsloop, verschillende afstanden hardlopen. Dit soort acties leverde in verhouding niet veel opbrengst op, maar zorgde wel voor betrokkenheid en meer bewustwording. Minstens zo belangrijk! Een van de verrassend goed lopende acties was wel de verkoop van kruidnoten. Goede kwaliteit, voor een bodemprijs door de bakker aangeboden, en met veel marge verkocht. Daarbij zijn we ook in de wijk huis aan huis langsgegaan, konden we kort iets vertellen over A21 en een brochure achterlaten. Via social media en enkele blogs op de website van de Muskathlon heb ik regelmatig de acties gedeeld, maar ook een oproep om te geven. En eigenlijk is er ook op die manier verrassend veel binnengekomen, van kleine tot grote donaties.

Hoe gaat het met je streefbedrag, wat is de actuele stand?
Ik ben enorm dankbaar dat ik momenteel op een sponsorbedrag van 9200 euro zit. Het betekent concreet nog een uitdaging om in deze laatste twee weken voor de Muskathlon nog 800 euro op te halen. Het zou geweldig zijn om het streefbedrag, 10.000 euro, werkelijk mee te kunnen nemen voor A21. Als je mij daarbij wilt helpen, heel graag! Geef vandaag nog via de volgende link: https://www.muskathlon.com/nl-nl/deelnemers/582/jonathan-reining.html

Datum: 9 mei 2016
Auteur: Redactie Christelijknieuws.nl
Website: https://www.muskathlon.com/nl-nl/deelnemers/582/jonathan-reining.html

Dit artikel delen:

Meer nieuws: