MENU
Schuldhulpmaatjes voorkomen maatschappelijk en persoonlijk leed

Schuldhulpmaatjes voorkomen maatschappelijk en persoonlijk leed

30 mei

1.500 Vrijwillige SchuldHulpMaatjes investeerden in 2015 194.000 uur om 4.960 mensen met financiŽle problemen een helpende hand toe te steken. Via de websites van SchuldHulpMaatje vonden 13.500 hulp voor advies en hulp. Bij ruim 67 procent van de hulpvragen zijn kinderen beneden de 18 jaar betrokken.

Deze cijfers publiceerde SchuldHulpMaatje Nederland deze week in het jaarverslag over 2015. Het is het eerste jaarverslag van de vrijwilligersorganisatie. Na vijf jaar projectfase vormde de vrijwilligersorganisatie medio 2014 om naar een landelijke vereniging. In 2015 groeide SchuldHulpMaatje tot een vereniging met 76 aangesloten locaties die in 105 burgerlijke gemeenten in Nederland actief zijn.

Dankzij de inzet en samenwerking van de maatjes met maatschappelijke organisaties wisten zij in 2015 voor 238 gezinnen een huisuitzettingen te voorkomen en in 371 gevallen dat zij werden afgesloten van nutsvoorzieningen. In 487 situaties voorkwamen zij beslaglegging op de inboedel. Een enorme besparing van maatschappelijke kosten en menselijk leed. Er waren 4.960 mensen die persoonlijke hulp ontvingen van een maatje.

SchuldHulpMaatje zet zich in om mensen met financiŽle problemen zo vroeg mogelijk te bereiken. Vroegtijdige hulp kan een schuldensituatie voorkomen. De maatjes vervangen niet de professionele schuldhulpverlening, maar bieden een welkome aanvulling. Veel mensen weten niet waar zij hulp kunnen krijgen, of lopen vast in wachtlijsten en bureaucratische regels en post die zij niet begrijpen. De lokale samenwerking met maatschappelijke organisaties blijkt effectief. Hetzelfde geldt voor de focus op financiŽle zelfredzaamheid. De praktijk van SchuldHulpMaatje wijst uit dat dankzij de begeleiding van de maatjes, veel hulpvragers na afloop van de schuldhulpverlening niet opnieuw schulden krijgen.

SchuldHulpMaatje is een initiatief van de landelijke kerken en bureaus voor schuldhulpverlening. Doel is om de toenemende schuldenproblematiek terug te dringen en mensen te helpen met financiŽle zelfredzaamheid.

Datum: 30 mei 2016
Auteur: Mieke Kerkhof
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.schuldhulpmaatje.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: