MENU
Jezus is niet meer taboe onder studenten

Jezus is niet meer taboe onder studenten

07 sep

Niet-christelijke studenten staan steeds meer open voor gesprekken over Jezus Christus en zijn liefde. Dat merken de medewerkers van de Studentlife, de beweging van Stichting Agapč voor studentenevangelisatie. Op 10 september viert de beweging haar tienjarig bestaan.

Ankie Wassenaar, al sinds 2007 lid van het team van Studentlife in Leiden, ziet de laatste jaren een duidelijke verschuiving ontstaan. Volgens haar staan niet-gelovige studenten tegenwoordig veel meer open voor een gesprek over zingeving en geloof. “Tien jaar geleden was het gesprek al snel afgelopen als je over God begon. Tegenwoordig kun je met de meest fanatieke atheďst wel over God praten. Studenten weten steeds minder over God, maar staan toch meer open voor een geloofsgesprek.”

Gesprekken op maat
Volgens Ankie is het overigens wel zo dat daarmee ook het karakter van de gesprekken verandert. “Deze zijn eigenlijk meer op maat. Vroeger leek het meer op eenrichtingsverkeer. De studentenwerker kwam het geloof kant-en-klaar brengen. Tegenwoordig zeggen studenten sneller: ‘Interessant, dat christelijk geloof, maar dat is jouw waarheid. Ik heb het mijne’. Dat zorgt voor meer dialoog en interactie.”

Minder individualistisch
Een bijzondere ontwikkeling onder studenten, is dat zij veel minder individualistisch zijn ingesteld dan tien jaar geleden, zo ondervindt Studentlife. Ankie: “Ze waren destijds heel erg gericht op welvaart, op het eigen welbevinden, eigen economische voorspoed. Dat verschuift heel geleidelijk naar een focus op elkaar, op de mensen uit hun eigen omgeving, op relaties. Als het met anderen goed gaat, zitten de studenten zelf ook lekker in hun vel.”

Stichting Agapč
Studentlife is een beweging die valt onder de christelijke zendingsorganisatie Stichting Agapč, gevestigd in Amersfoort. De beweging heeft het verlangen dat elke student in Nederland tijdens zijn of haar studie een goed gesprek heeft kunnen hebben over God, Jezus en geloof. Hiervoor is Studentlife een aantal community’s in Nederlandse studentensteden gestart. De beweging schuift meer en meer van het pure evangelisatiehandwerk naar het trainen en toerusten van christenstudenten die hun eigen studiegenoten willen vertellen over de liefde van Jezus Christus.

Studentlife in cijfers
De beweging Studentlife had eind 2015 22 medewerkers. Dit zijn vrijwilligers of mensen die leven op giften. Vorig jaar spraken zo’n 50 christenstudenten met hun medestudenten over het geloof. In 2015 hebben zeker 1500 niet-christelijke studenten een gesprek over Jezus gehad met medewerkers van Studentlife of studenten die door Studentlife zijn gecoacht. In de afgelopen 10 jaar zijn er ruim 10.000 gesprekken gevoerd.

Datum: 7 september 2016
Auteur: Agape
Foto: Agape
Website: http://www.agape.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: