MENU
Anne Westerduin presenteert Vrouwenbijbel in Gouda

Anne Westerduin presenteert Vrouwenbijbel in Gouda

07 sep

Met ruim 100 vrouwen op de lijst van medewerkers is de nieuwe Vrouwenbijbel ongetwijfeld n van de grootste projecten uit de Nederlandse taalgeschiedenis, die bovendien door uitsluitend vrouwen is verzorgd. Deze Bijbel, die donderdag 15 september in de St. Jan te Gouda wordt gepresenteerd, is daarmee niet alleen een uitgave vr vrouwen, maar ook een werk vn vrouwen.

Eerste exemplaren
Anne Westerduin, directeur van Royal Jongbloed, biedt de eerste exemplaren van de Vrouwenbijbel aan in Gouda, o.a. aan de hoofdredacteur van het damesblad EVA, Minella van Bergeijk en een vertegenwoordiger van vrouwenverenigingen. Het onderstreept de centrale plaats van vrouwen niet alleen als lezer, maar ook als schrijfsters en organisator.

Inhoud Vrouwenbijbel
De uitgave is inmiddels van de bindlijn gerold en klaar voor verzending naar de diverse boekhandelaren. Opvallend zijn de schutbladen waar namen prijken van vrouwen die in de bijbel voorkomen; daaronder zijn bekende namen als Sara, Salome en Maria. Maar ook minder bekende als Tachpenes, Rizpa en Oholibama. De uitgave geeft een encyclopedie met 153 lemmas van deze namen. Bijzonder is ook de aanvullende lijst met 105 vrouwen, die geen naam krijgen in de Bijbel, maar wel een identiteit hebben, zoals de dochters van Lot, de weduwe in Zarfath en de zuster van Paulus.

Presentatie 15 september
Hoofdredacteur dr. Hanneke Schaap-Jonker, de hoofdredacteur zal in Gouda bij de presentatie vertellen over de achtergronden van het project vanuit de uitdagende titel: 'Van borstvoeding tot baarmoeder; hoe God Zich openbaart in vrouwelijke beelden'. Dr. Hennie Marsman, n van de leden van de kernredactie, zegt iets over de leefwereld van vrouwen in de Bijbelse tijd. Ook daarover is een artikel opgenomen in de Vrouwenbijbel. En drs. Anne Westerduin-de Jong, directeur bij Royal Jongbloed, interviewt leden van de kernredactie. De muzikale omlijsting is in handen van vocalgroep Favor en de bekende kookdominee Han Wilmink verzorgt Bijbelse lekkernijen. Aanmelding voor de presentatie is gewenst en kan via devrouwenbijbel.nl/presentatie. Toegang is GRATIS.

Vrouwenbijbel | Hanneke Schaap (hoofdred.) | gebonden, ca. 2.200 blz. | Royal Jongbloed, 2016 | 59,95 (ook te koop na afloop van de presentatie)

Datum: 7 september 2016
Auteur: Margaretha de Haan
Foto: Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.royaljongbloed.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: