MENU
SchuldHulpMaatje wil mensen leren omgaan met hun budget

SchuldHulpMaatje wil mensen leren omgaan met hun budget

17 okt

Vandaag, 17 oktober, is het ĎInternationale dag ter bestrijding van de armoedeí. Aanleiding om ook stil te staan bij wat daaraan in ons eigen land gebeurt. SchuldHulpMaatje stelt, dat de miljoenen die de overheid uitgeeft aan armoedebestrijding en schuldhulpverlening zinloos zijn, als mensen niet leren omgaan met hun beschikbare budget.

We spreken hierbij niet over de groeiende groep Ďwerkende armení. Mensen die zo slecht betaald worden dat zij nooit genoeg kunnen verdienen om het hoofd boven water te houden.

Het aantal mensen in Nederland met schulden groeit nog steeds, ook al trekt de economie aan. Dit kost de samenleving miljoen aan schuldhulpverlening, uitkeringen en niet geÔncasseerde rekeningen. En ondanks al deze inspanningen neemt de problematiek niet af.

Gebrek aan financiŽle opvoeding

Natuurlijk is de oorzaak van schulden divers, maar lang niet iedereen met schulden zit onder het minimuminkomen waarmee je niet rond zou kunnen komen. De basis van veel financiŽle problemen is dat te veel mensen geen overzicht hebben over hun financiŽn. Zodra er een terugval is in het inkomen, of een onverwachte situatie, raken zij in de problemen. Dit valt met name op bij jongeren.

ĎVeel jongeren doen maar watí, aldus een ervaren SchuldHulpMaatje. ďZe willen graag meedoen met anderen en denken er niet over na of ze dat wel trekken. Hun ouders leren hen niet om met een bepaald budget rond te komen of te sparen voor grote aankopen.Ē Voor jongeren met schulden dreigt een vicieuze cirkel van armoede omdat zij niet in staat zijn hun studiekosten te betalen.

Verantwoordelijkheid nemen
Vanwege het gebrek aan financiŽle opvoeding is SchuldHulpMaatje voor jongeren in dat gat gesprongen met moneyfit.nl. Een digitaal portal dat jongeren relevante financiŽle informatie biedt over geld verdienen, studeren, wonen, werken en geld besparen. Jongeren kunnen via moneyfit.nl ook persoonlijke begeleiding vragen van een speciaal opgeleid jongerenmaatje.

Ook tijdens gratis inloopspreekuren geeft SchuldHulpMaatje advies aan mensen met financiŽle of administratieve vragen. Vaak blijken enkele tips of aanwijzingen al voldoende om te voorkomen dat er schulden ontstaan. Wie er zelf niet uitkomt krijgt persoonlijke begeleiding aangeboden. Veel mensen weten in de digitale samenleving niet meer de weg te vinden bij instanties voor hulp of informatie. Daarnaast blijkt schaamte helaas nog steeds een belemmerende factor.

SchuldHulpMaatje helpt mensen niet alleen met het oplossen van schulden. De maatjes besteden veel aandacht aan gedragsverandering en budgetteren. Uitgangspunt is dat mensen verantwoordelijkheid leren nemen over hun financiŽle situatie. En dan blijkt dat zij ook met minder inkomen uitstekend weten rond te komen.
Mensen die weer grip op hun financiŽle huishouding hebben vinden hun eigenwaarde terug en zijn trots op hun verworven zelfredzaamheid.

Meer informatie:
SchuldHulpMaatje Nederland
Flevoweg 13

2318 BZ Leiden

071 2000100

info@schuldhulpmaatje.nl

www.schuldhulpmaatje.nl

Datum: 17 oktober 2016
Auteur: Mieke Kerkhof
Foto: © TOFF-fotografie.nl Tobias Huizing
Website: http://www.schuldhulpmaatje.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: