MENU
Rotterdam neemt milieumaatregelen tegen vervuiling cruiseschepen

Rotterdam neemt milieumaatregelen tegen vervuiling cruiseschepen

07 feb

Op initiatief van onder andere ChristenUnie-SGP en GroenLinks neemt de gemeente Rotterdam diverse maatregelen op de Wilhelminapier om de vervuilende uitstoot van aangemeerde cruiseschepen drastisch te verminderen. Zo stapt de AïdaPrima – die wekelijks in Rotterdam aanmeert – over van diesel naar LNG en wordt er een studie uitgevoerd naar de aanleg van walstroom voor cruiseschepen.

Burgerraadslid Mark de Boer is blij met de maatregelen: “Na de milieuzone kon de vervuilende cruisevaart natuurlijk niet achterblijven. Deze maatregelen zijn cruciaal voor een betere luchtkwaliteit!”

De ChristenUnie-SGP heeft tijdens de bespreking van het nieuwe duurzaamheidsbeleid van de gemeente Rotterdam een voorstel ingediend voor het verduurzamen van de cruisevaart. “In een stad waar luchtkwaliteit hoog op de politieke agenda staat kun je niet al je hoop vestigen op een milieuzone. Ook de luchthaven, de haven en bijvoorbeeld de cruisevaart zullen moeten bijdragen.”, aldus De Boer.

Voor de korte termijn stelt het stadsbestuur nu voor om op de Wilhelminapier een LNG voorziening te realiseren. Nog niet alle cruiseschepen kunnen daarop worden aangesloten maar de AïdaPrima – als meest frequente bezoeker van Rotterdam – wel en de verwachting is dat snel meer rederijen zullen volgen. De maatregelen gaan op de korte termijn al zorgen voor een forse reductie van de uitstoot, namelijk: 20% minder CO2, 80% minder NOx (stikstofoxide), 100% reductie SO2 (zwaveldioxide) en 100% reductie PM10 (fijnstof).

Al sinds 1873 vertrekken er cruiseschepen vanuit Rotterdam naar alle uithoeken van de wereld en trekken de imposante schepen veel bekijks op de kade. De schepen zijn verbonden aan de Rotterdamse cultuur. De Boer is niet bang dat de rederijen Rotterdam voorbij zullen varen als hier gezocht wordt naar innovatieve manieren om de cruise industrie te verduurzamen: “Met walstroom of LNG jaag je niemand weg. De dieselmotoren kunnen uit, dat scheelt veel vervuilende uitstoot voor de stad en dure brandstof voor de rederijen. Wel zo duurzaam!”

Datum: 7 februari 2017
Auteur: Mark de Boer
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.cusgprotterdam.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: