MENU
VN waarschuwt voor grootste humanitaire crisis sinds 1945

VN waarschuwt voor grootste humanitaire crisis sinds 1945

13 maa

De Verenigde Naties waarschuwen voor de grootste humanitaire crisis sinds 1945. Meer dan 20 miljoen mensen dreigen te verhongeren. Vooral kinderen zijn slachtoffer. Veel kinderen zijn ondervoed door gebrek aan eten.

In Noordoost-Nigeria, Jemen, SomaliŽ en Zuid-Soedan zijn miljoen mensen in nood. Ze hebben niet of nauwelijks te eten. Volgens Stephen O'Brien, NoodhulpcoŲrdinator bij de VN, is er dringend hulp nodig en moet er een wereldwijd gecoŲrdineerde actie komen. Als er niet genoeg geld komt om mensen te helpen, heeft dat gevolgen voor de rest van de wereld. Nog meer mensen zullen vluchten om te overleven.

"Deze ramp is ongekend"
Afgelopen weekende starten de Samenwerkende Hulporganisatie (SHO) een nationale actie voor slachtoffers van de (dreigende) hongersnood. Het belang van de actie wordt nogmaals onderstreept door Farah Karimi, actievoorzitter van Giro555: "De oproep van de VN is helder en ijzingwekkend. Deze ramp is ongekend. 20 miljoen mensen kijken de hongerdood in de ogen. We moeten alles op alles zetten om massale sterfte door honger te voorkomen. Ik vraag iedereen: laat je hart spreken. Geef voor eten en red levens."

Red levens. Geef voor eten.
In Zuid-Soedan, Noordoost-Nigeria, SomaliŽ en Jemen​ is acute voedselhulp nodig. Als we nu niks doen, gaan er miljoenen mensenlevens verloren. Dit kunnen we toch niet laten gebeuren?! Red levens. Geef voor eten. Geef aan Giro555.

De Samenwerkende Hulporganisaties kondigen een Nationale Actie af voor de slachtoffers van de hongersnood in Jemen, Noordoost-Nigeria, SomaliŽ en Zuid-Soedan. Maar liefst 20 miljoen mensen lijden in deze en omringende landen aan ernstige ondervoeding. Alleen al in Zuid-Soedan leven 100.000 mensen op de rand van de hongerdood.

Ruud van Eijle, directeur World Vision: "De situatie is enorm schrijnend. Miljoenen kinderen en families lijden honger en zijn in levensgevaar. We mogen hen niet vergeten en blijven toekijken, maar we moeten samen in actie komen! Geef daarom alstublieft voor eten en red levens!"

Uitgeroepen hongersnood
Een officiŽle hongersnood is een uitzonderlijke crisis, waarbij ernstige voedseltekorten voorkomen en sterfte door ondervoeding snel toeneemt. Voor delen van Zuid-Soedan is al officieel een hongersnood uitgeroepen, in de andere landen dreigt eenzelfde situatie te ontstaan.

De Giro555-actie richt zich voornamelijk op Jemen, Noordoost-Nigeria, SomaliŽ en Zuid-Soedan, waar zich de ergste honger afspeelt. Waar mogelijk zal de opbrengst ook gebruikt worden voor hulp in de buurlanden, waar de hongersnood ook snel om zich heen grijpt.

Een wereld zonder honger
De hulporganisaties achter Giro555 leveren directe noodhulp, zoals voedsel, medische zorg en veilig drinkwater. Tegelijk werken we aan langere termijn oplossingen en het weerbaarder maken van de bevolking tegen weersinvloeden.

Datum: 13 maart 2017
Auteur: Rode Kruis
Foto: © ChristelijkNieuws.nl
Website: http://www.rodekruis.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: