MENU
Geke op tour langs locaties Leger des Heils

Geke op tour langs locaties Leger des Heils

06 apr

Op verschillende locaties van het Leger des Heils klinken dit jaar de geschoolde kinderstemmen van Geke’s Tiental. De spraakmakende zangschool, opgericht door veelgevraagd zangeres Geke van der Sloot, zong al voor daklozen op de locaties in Urk, Almere en Leeuwarden. Eerste Paasdag zingt Geke's Tiental bij het Leger des Heils Emmeloord. Geke van der Sloot: ‘Muziek verbindt en bemoedigd. Dat is het doel van deze concerten.’

De missie en geschiedenis van Geke’s Tiental is uniek in Nederland. Kenmerkend voor de zangschool is haar ANBI status. Oprichter, zangeres en kinderzangpedagoog Geke van der Sloot geeft al 37 jaar dagelijks gratis zangles aan kinderen. Geke van der Sloot: ‘Het is mijn missie om de zangcultuur in Nederland nieuw leven in te blazen. Het vak is uit het curriculum van de basisschool verdwenen. Jammer, want zangonderwijs heeft een grote vormende waarde.’ Met het koor van de zangschool geeft Geke van der Sloot regelmatig concerten, van de grote zaal van het Concertgebouw in Amsterdam, tot kleine zalen in asielzoekerscentra. Geke zelf ontving in 2005 een Koninklijke Onderscheiding, won een Gouden en Platina CD en diverse oorkondes, waaronder één van de Kunstenbond CNV.

De zangschool Geke’s Tiental heeft een grote bijdrage geleverd aan de zangcultuur in Urk. Dit blijkt ook uit het feit dat wijlen Andries Pieter Buijs, oud-burgemeester van Urk, deel uitmaakte van het comité van aanbeveling van Geke’s Tiental.

Kenmerkend voor Geke van der Sloot is dat zij steeds verbindingen probeert te leggen met groepen aan de rand van de samenleving. Vorig jaar werkte de zangschool samen met vluchtelingen en werd de CD ‘Geke zingt met vluchtelingen’ gelanceerd. Dit creëerde een platform voor artiesten onder vluchtelingen. Al snel ontstond de vraag om dit uit te breiden naar de doelgroep van daklozen. Met Ine Voorham, voormalig directeur van het Leger des Heils, in het Comité van Aanbeveling, ging het balletje aan het rollen.

Afgelopen maanden heeft Geke’s Tiental reeds een aantal locaties van het Leger des Heils bezocht. Eerste Paasdag, zondag 16 april 2017, wordt in Emmeloord het eerstvolgende concert gegeven. Deze avond is voor belangstellenden vrij toegankelijk en vangt aan om 17.00 uur in het gebouw van het Leger des Heils aan de Noordzijde 1.
Later dit jaar staan voor de zangschool nog een aantal activiteiten op het programma, zoals een bezoek aan GoodwillCentra van het Leger des Heils in Amsterdam. Ook staat met het Leger des Heils Leeuwarden een cd-opname gepland.

Datum: 6 april 2017
Auteur: Gekes Tiental
Foto: Gekes Tiental
Website: http://www.gekestiental.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: