MENU
Rusland erkent West-Jeruzalem als hoofdstad van Israel

Rusland erkent West-Jeruzalem als hoofdstad van Israel

02 mei

In een verklaring van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken was te lezen: ďWij beschouwen West-Jeruzalem als de hoofdstad van IsraŽl.Ē Uiteraard is Jeruzalem de facto al lang de hoofdstad van IsraŽl. Het is dit ook volgens de gangbare definities (zie Wikipedia).

Maar vanwege gevoeligheden in het vredesproces tussen de Arabieren en IsraŽl weigerden tot op heden landen om dit formeel te erkennen, en om hun ambassade daar te vestigen. Rusland is nu het eerste land dat die alledaagse werkelijkheid erkent.

Het Amerikaanse Congres heeft overigens al in 1995 Jeruzalem erkend als hoofdstad van IsraŽl en besloten de Amerikaanse ambassade naar deze stad te verplaatsen. Dat besluit is sindsdien echter door verschillende Amerikaanse presidenten steeds opgeschort ďom veiligheidsredenenĒ.

Rusland ziet in de verklaring daarnaast Oost-Jeruzalem als hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat.
Maar dat blijkt geen reden om de erkenning van West-Jeruzalem als hoofdstad van IsraŽl nog langer op te houden of daar voorwaarden aan te verbinden.
Het waarom is op dit moment niet duidelijk. Wellicht wilde Rusland het initiatief nemen, nu president Trump zijn verkiezingsbelofte om de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen nog niet heeft waargemaakt.

Het is opvallend dat de Russische erkenning volkomen geruisloos is gegaan.
Er was geen sprake van Arabische veroordelingen, protesten of opstootjes.
Iets wat velen toch voorspeld hadden wanneer een grootmacht hiertoe zou over gaan.

De erkenning getuigt in ieder geval van historisch besef.
Zoals de eerste president van IsraŽl, Chaim Weizmann, begin twintigste eeuw al opmerkte tegen de toenmalige Britse minister van Buitenlandse Zaken, lord Balfour: ďJeruzalem was reeds onze hoofdstad toen Londen nog een moeras was.Ē

Datum: 2 mei 2017
Auteur: Likoed Nederland
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.likud.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: