MENU
Joke Buis: oude liedtradities met toegankelijke muziek

Joke Buis: oude liedtradities met toegankelijke muziek

03 okt

Iedereen heeft zo zijn eigen associaties met het vieren van kerst. Voor Joke Buis is dat de gezelligheid en geborgenheid van het samenzijn en het samen zingen voor God. Na het succes van haar ‘Johannes de Heer Sessies’ presenteert ze nu haar nieuwe album ‘Kerst bij Joke’ met twaalf sfeervolle, bekende en minder bekende kerstliederen. In december volgt een reeks concerten waarvoor de kaartverkoop inmiddels gestart is.

Met ‘Kerst bij Joke’ doet de zangeres wat ze voor veel Johannes de Heer liederen deed; oude liederen smaakvol en aantrekkelijk bewerken tot nieuwe, Nederlandstalige muziek.

Joke luistert en zingt zelf al jaren lang oude, engelse kerstliedjes: “Ik dacht: ‘dit zijn prachtige melodieën. Wat jammer dat de tekst niet in onze moedertaal is. Er zou dan zoveel meer mee kunnen gebeuren.”

Samen met Matthijn Buwalda en Harold ten Cate werden liederen als ‘In the bleak midwinter’ en ‘O Little Town of Bethlehem’ voorzien van een Nederlandse vertaling en met de band kreeg de muziek een nieuwe frisse uitvoering: laagdrempelig en sympathiek met respect voor het oude en gevoel voor sfeer. Ook liederen die we al in het Nederlands kennen, zoals ‘Nu zijt wellekome’ en ‘Op U mijn Heiland blijf ik hopen’ zijn door Joke en haar team bewerkt.

De eerste single van ‘Kerst bij Joke’ is ‘Bethlehem’ (de bewerking van ‘O Little Town Of Bethlehem’), vertaald door Harold ten Cate.

‘Kerst bij Joke’ heeft meer gemeen met de ‘Johannes de Heer’ projecten dan alleen de muziek, die met hetzelfde gevoel voor verbinding en samenzang is gemaakt. “Johannes de Heer hoorde in zijn tijd mooie engelse liederen die hij in zijn moedertaal wilde verspreiden. Wat dat betreft volg ik in zijn voetsporen” aldus Joke. “Bovendien hebben we ‘Zorg toch dat ieder het weet’ uit de Johannes de Heer bundel vervlochten met een nieuwe vertaling van ‘Go tell it on the mountain’, omdat de boodschap van het vertellen over Jezus’ liefde er zo mooi bij aan sloot.”

De concerten die Joke Buis & band geven in december staan in het teken van al die ingrediënten die deze kerstmuziek speciaal maken: het samen beleven en zingen, genietend van bekende kerstliederen en het zingenderwijs ontdekken van nieuwe. Zoals bij vorige concerten omlijst Joke de liederen met mooie verhalen.

Joke: “We willen deze concerten samen met de mensen beleven. Samen zingen, en ons samen verwonderen over het kerstfeest. We kijken er naar uit!“

‘Kerst bij Joke’ is nu verkrijgbaar via de christelijke boekhandel en diverse online webwinkels.

Kaarten voor de optredens in december zijn te bestellen via www.truetickets.nl/jokebuis.

Concertreeks ‘Kerst bij Joke’ – Joke Buis & band

1 december 2017, Leeuwarden
2 december 2017, Groningen
7 december 2017, Veenendaal
8 december 2017, Zwolle
9 december 2017, Rotterdam
14 december 2017, Arnemuiden
15 december 2017, Scheveningen
21 december 2017, Gouda
22 december 2017, Ermelo

Datum: 3 oktober 2017
Auteur: Leon van Steensel
Foto: © TOFF-fotografie - Tobias Huizing
Website: http://www.jokebuis.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: