MENU
Sponsorconcert met vluchtelingenkoor en zangeres Geke

Sponsorconcert met vluchtelingenkoor en zangeres Geke

08 nov

Zaterdag 9 december, precies op de dag dat Geke van der Sloot twee jaar geleden haar project startte met vluchtelingen, wordt een sponsorconcert georganiseerd op Urk. Zangeres Geke, Vluchtelingenkoor New Life uit Groningen, organist Anne Kroeze, Willie Nentjes (Leger des Heils - Urk) en spreker Luitenant-Kolonel dr. mevr. C.A. Voorham verlenen hun medewerking aan dit sponsorconcert.

Doel is het uitbrengen van een nieuw CD-album met vluchtelingen i.s.m. het Leger des Heils waaraan momenteel wordt gewerkt.

Het evenement wordt georganiseerd in het idyllische ‘Kerkje aan de Zee’ op Urk. Gids Jan Anker wil de bezoekers voorafgaand aan het sponsorconcert, iets over de Urker geschiedenis vertellen middels een Ginkiestocht dat 14:45 uur zal aanvangen bij het Kerkje aan de Zee. De kerk zelf opent om 15:30 uur haar deuren waarna vanaf 16:00 uur het concert zal plaatsvinden.

Vluchtelingenkoor New Life bestaat uit 10 Syrische vluchtelingen woonachtig in Groningen. New Life: “Muziek als sleutel voor verbinding”! Het koor is in 2015 ontstaan, samen muziek maken, dat is waar het hen omgaat. Het koor is hun familie op dit moment. New Life is ambassadeur van Groningen en Geke's Tiental is ambassadeur van Urk. Na afloop is er gratis koffie en kerstbrood bij het Leger des Heils Urk aan de Klifweg 16. Luitenant-kolonel Dr.mevr C.A. Voorham zit in het Comité van Aanbeveling van Geke's Tiental en zal een kort woord spreken.

Programma & Locaties:
Kerkje aan de Zee
Prins Hendrikstraat 1
8321 GG Urk.
14:45 uur Ginkiestocht
15:30 uur Kerk open
16:00 uur Aanvang concert
17.30 uur Koffie en kerstbrood (*gratis*) bij het Leger des Heils, Klifweg 16 te Urk

Zangeres Geke
Op zaterdag 5 september 1980 begon de van Urk afkomstige Geke van der Sloot naast haar eigen zang te zingen met kinderen. Die dag destijds in 1980 was zo’n succes dat de Eerste Urker Zangschool van start ging met Geke in de rol van zangeres en zangpedagoog naast dat zij vanaf dat moment ook aan het roer staat van de formatie Geke’s Tiental.

Geke's Tiental
Vanaf 5 september 1980 gaat zangeres Geke gedurende zes avonden per week op vrijwillige basis zangles geven voor met name de Urker jeugd. Zo heeft Geke een enorme bijdrage geleverd de zangcultuur voor kinderen te ontwikkelen en te cultiveren. Kinderen waaronder zowel zwak- als hoogbegaafden, leren zingen middels haar methodiek: “Kinderen leren zingen zoals je hen ook rekenen, lezen en schrijven kan leren”. In het huidige onderwijs is er nauwelijks aandacht voor zangonderwijs en Geke voelde zich in 1980 geroepen daar iets aan te doen, daar aandacht voor te vragen, omdat leren zingen een enorm vormend vak is voor de jeugd.

Hoogtepunten Geke & Geke's Tiental
Enkele hoogtepunten uit deze periode zijn: Gouden CD in 1996, een Platina CD in 2005, een koninklijke onderscheiding in 2005. Een oorkonde van de Kunstenbond 1993 en Oorkonde van de Oranje strik 2013. Met Geke's Tiental, voortkomend vanuit haar zangschool, heeft ze al honderden concerten mogen geven van het kleinste zaaltje bij het Leger des Heils tot aan het Concertgebouw in Amsterdam en er zijn de vijftien CD's gemaakt. In juni 2017 Heeft Geke en Geke's Tiental gezongen voor het Koninklijk paar tijdens hun bezoek aan Urk.

Vluchtelingen
Vanaf eind 2015 zingen Geke & Geke`s Tiental voor vluchtelingen en in 2017 ook voor het Leger des Heils Nederland. De AZC- tour begon in december 2015 en de eerste CD opname met asielzoekerskinderen was ook in dat jaar en werd in 2016 uitgebreid met opnamen met een Vluchtelingenband en Vluchtelingzanger. De eerste CD, ‘Geke zingt met vluchtelingen’ dateert van 26 november 2016 en aan de tweede CD met vluchtelingen, in samenwerking met het Leger des Heils, wordt nu gewerkt.

Project
Het muziekproject met vluchtelingen vanuit Urk heeft veel aandacht gehad in de afgelopen twee jaar. Omroep Flevoland heeft verschillende tv-programma`s gemaakt en de NCRV heeft hier eveneens aandacht aan gegeven. De landelijke politiek maar ook de Christen Unie leverde een bijdrage middels kamerlid Eppo Bruins (pianist) voor aanvulling bij de vluchtelingenband. De Telegraaf, het Nederlands Dagblad, de Stentor en andere kranten, vak- en tijdschriften, stonden stil bij et project en daarnaast zijn er veel mensen die in navolging van Geke van der Sloot muziek zijn gaan maken met vluchtelingen.

Geke‘s statement
“Het vluchtelingendebat ontaardt in getallen en statistiek. Maar het gaat altijd om die ene mens, die vlucht in doodsnood. Samen muziek maken is de mooiste manier om elkaar te leren kennen. De kinderen van Geke`s Tiental hebben met en voor vluchtelingen gezongen. Je kunt niet met elkaar spreken, maar wel met elkaar zingen. Zingen werkt verbroederend. ik wil op een positieve manier de menselijke kant van de vluchtelingencrisis benadrukken”.

Datum: 8 november 2017
Foto: Gekes tiental
Website: http://www.gekestiental.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: