MENU
Advies jongerenwerkers voor vaders: geef je kind tijd en aandacht

Advies jongerenwerkers voor vaders: geef je kind tijd en aandacht

23 nov

De afwezigheid van een vader leidt bij jongeren die Youth for Christ ontmoet tot onzekerheid, woede en frustratie. Dat zeggen jongerenwerkers bij een rondgang van Youth for Christ langs elf van haar jongerencentra in Nederland.

14x Boodschap van jongeren aan vaders
We willen allemaal een goede vader zijn voor onze kinderen. Maar wat voor vader hebben jongeren nodig? In dit filmpje delen jongeren hun boodschap aan vaders.
12 dingen die vaders juist niet moeten doen
Iedere man wil een goede vader zijn voor zijn kinderen. Je doet alles voor je kinderen. Maar wat moet je juist niet doen? Hoor het hier uit de mond van jongeren zelf.
20 dingen die jongeren willen horen van hun vader
Iedere man wil een goede vader zijn voor zijn kinderen. Maar wat willen ze eigenlijk van je horen? Hoor het hier uit de mond van jongeren zelf.
18 dingen die jongeren leren van hun vader
Iedere man wil een goede vader zijn voor zijn kinderen. Van bijna niemand leren jongeren zoveel als van hun vader. Maar wat leren ze nu echt van je? Hoor het hier uit de mond van jongeren zelf.
20 dingen die jongeren graag met hun vader doen
We willen allemaal een goede vader zijn voor onze kinderen. Maar wat voor vader hebben jongeren nodig? Hier vertellen jongeren wat ze graag met hun vader willen doen.
Tien van de elf respondenten zegt regelmatig tot vaak jongeren te ontmoeten waarbij een betrokken vaderfiguur in hun leven lijkt te ontbreken. Die afwezigheid uit zich in hun houding en gedrag. Onzekerheid, agressie en frustratie, een negatief beeld van vaders of mannen en eenzaamheid worden het meest genoemd. In alle elf responderende jongerencentra is het ontbreken van een vader (fysiek of mentaal) af en toe tot regelmatig onderwerp van gesprek tussen jongerenwerker en jongere.

Bram Rebergen, directeur van Youth for Christ constateert dat ook vaders worstelen met vaderschap. "Het thema vindt erg veel weerklank. Niet alleen in persoonlijke reacties van vaders, maar ook in de aanvraag van seminars en spreekbeurten rond dit thema. Het duidt op een breder verlangen van heel veel vaders die zoeken naar hun rol in gezin en maatschappij."

Volgens de jongerenwerkers is het belangrijkste advies voor vaders tijd en aandacht. Een van hen schrijft: "Je kind heeft je keihard nodig. Ook als hij of zij puber is en je wegduwt. Wees betrokken, geef echte aandacht, LUISTER, maak lol."

Om mannen uit te dagen hun rol als vader(figuur) in te nemen, heeft Youth for Christ een magazine over vaderschap uitgebracht. Met onder meer een gesprek tussen vader en zoon, bijdragen van orthopedagoog Bert Reinds, Eline Hoogenboom (Huis van Belle) en film- en boekentips over vaderschap. Het magazine is gratis aan te vragen op voorvaders.yfc.nl.

Datum: 23 november 2017
Auteur: Youth For Christ
Foto: Youth For Christ
Website: http://www.youthforchrist.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: