MENU
Gezondheidsprogramma van Trans World Radio in Afrika

Gezondheidsprogramma van Trans World Radio in Afrika

28 feb

Sterven aan een ziekte die goed te behandelen is. In landen als Zimbabwe, Kenia, Ethiopië en Zuid-Afrika is door gebrek aan kennis over gezondheid het sterftecijfer enorm hoog. Veel mensen blijven met ziektes als cholera, tuberculose en hiv rondlopen, terwijl ze in een ziekenhuis of kliniek goed geholpen kunnen worden. Het grootste probleem is dat veel mensen onwetend zijn of vasthouden aan oude tradities.

In het oosten van Zuid-Afrika, in de provincie KwaZulu Natal, leven de Zoeloes. Velen zien het als het werk van een boze geest wanneer ze ziek worden. Voor hulp gaan ze naar een waarzegger of kruidendokter. Maar diezelfde ‘hulpverleners’ kunnen volgens het bijgeloof ook de bron van alle ellende zijn. Om bevolkingsgroepen als de Zoeloes te informeren over gezondheid en te bereiken met het Evangelie zendt Trans World Radio dagelijks gezondheidsprogramma’s uit.

Luisteraar Zuid-Afrika: ‘Ik was erg ziek, maar volgens mij was het geen normale ziekte. Ik had namelijk ruzie met mijn buurvrouw en verdacht haar ervan dat zij mij ziek had gemaakt met haar traditionele kruidendrankjes. Toen hoorde ik in uw programma over verschillende vormen van kanker. Na het beluisteren van de uitzending besloot ik de volgende dag direct naar een dokterspost te gaan. Zij stuurden mij onmiddellijk door naar een ziekenhuis. Daar kreeg ik te horen dat ik leukemie heb. TWR-team, bedankt voor jullie onderwijs. Ik weet nu dat het niet de schuld is van mijn buurvrouw dat ik ziek ben. Inmiddels ben ik begonnen met chemotherapie.’

Om de kwaliteit van de uitzendingen hoog te houden werken de programmamakers samen met het Ministerie van Gezondheid en artsenorganisaties. Ook zijn lokale kerken belangrijke partners. Voorgangers verlenen pastorale zorg aan luisteraars en vertellen kerkleden over het programma. Kerken dragen financieel zelf ook steeds meer bij om de radioprogramma’s te blijven uitzenden.

Het gezondheidsprogramma laat horen hoe belangrijk het is om bij ziekte een dokterspost of een ziekenhuis te bezoeken. Luisteraars krijgen informatie, adviezen en tips over hygiëne en behandeling. Een belangrijk aspect in de uitzendingen is dat luisteraars horen dat ze niet de enige zijn met hun probleem of ziekte. Eén van de programmamakers vertelt: ‘We merkten dat er op getuigenissen van luisteraars veel positieve reacties kwamen. Daarom gebruiken we nu bij elk onderwerp een ervaringsverhaal van iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.’ Bijzonder is dat tussen de gezondheidsadviezen door het Evangelie klinkt. Luisteraars horen over Jezus Christus en de hoop en troost die Hij biedt.

Voor € 15,- bekostigt u alle kosten die gemaakt worden voor één minuut radio.

Datum: 28 februari 2018
Auteur: Trans World Radio
Foto: © TOFF-fotografie - Tobias Huizing
Website: http://www.transworldradio.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: