Minder tastbare hulp vergroot impact en duurzaamheid

Dankzij de dorpsprogramma’s van Red een Kind wordt de positie van kinderen en gezinnen aanzienlijk verbeterd, ook op de langere termijn. Zo blijkt uit een onafhankelijk onderzoek naar de impact en duurzaamheid van de projecten van Red een Kind van de afgelopen acht jaar.

Twee jaar na de afronding van een dorpsproject zijn de meeste opgerichte zelfhulpgroepen nog steeds actief. Ze sparen, investeren en ondernemen gezamenlijke activiteiten zoals het ondersteunen van scholen of het helpen van mensen buiten de groepen, bijvoorbeeld bij een sterfgeval of werkloosheid. Het onderzoek laat ook zien dat Red een Kind nog meer kan samenwerken met lokale kerken en bedrijven.

Deze en andere conclusies kwamen voort uit de onafhankelijke evaluatie die werd uitgevoerd in het kader van het vijftigjarig bestaan van Red een Kind. Een van de belangrijkste keuzes in het bestaan van de organisatie was de verandering van de aanvankelijk individuele hulp aan kinderen in tehuizen naar het ondersteunen van hele dorpen tegelijk. Red een Kind ontwikkelde daar een speciale aanpak voor: het Child Centered Community Development Programme. Andries Schuttinga, directeur Red een Kind: ‘De evaluatie laat zien dat we met ons dorpsprogramma de goede richting zijn ingeslagen. We zijn blij met de aanbevelingen. Hiermee kunnen we onze aanpak verder ontwikkelen, zodat we kinderen en gezinnen nog beter kunnen ondersteunen om hun situatie zelf blijvend te verbeteren.’

Een belangrijk aandachtspunt van het dorpsprogramma van Red een Kind is juist dat ‘zelf doen’. Het onderscheidt zich van een aanpak waarin meer tastbare hulp wordt gegeven, zoals het bouwen van een school of waterput. De keerzijde daarvan is dat de effecten snel verdampen zodra een organisatie het programma heeft afgerond. Juist dat wil Red een Kind voorkomen. Red een Kind werkt veel via het opzetten van (zelfhulp)groepen, kennisoverdracht en het leggen van verbindingen met bestaande instanties. Hierdoor krijgen mensen zelf de contacten en vaardigheden om hun eigen problemen aan te pakken. Het onderzoek laat zien dat die aanpak de impact en duurzaamheid vergroot en de afhankelijkheid vermindert. Zo kunnen kinderen en gezinnen echt stap voor stap uit armoede groeien.

‘Tegelijkertijd laat het onderzoek zien dat we sommige partijen meer zouden kunnen betrekken, zoals kerken, zegt Schuttinga: ‘We werken al samen met kerken, maar dit kan meer en beter. Een ander belangrijk aandachtspunt is de economische impact van het programma. Het onderzoek is daar kritisch over. Er moet bijvoorbeeld meer worden gedaan om de opleidingen voor jongeren betaalbaar te maken voor henzelf, zodat ze niet afhankelijk zijn van donoren. In de huidige programma’s zijn we daar al twee jaar volop mee bezig. Het is goed dat de evaluatie het belang daarvan onderstreept. We gaan zeker aan de slag met de aanbevelingen!’

Red een Kind – Thijs Waardenburg
Red een Kind
24-05-2018
Hulpverlening
https://www.redeenkind.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies