MENU
Symposium over leiderschap en Martin Luther King

Symposium over leiderschap en Martin Luther King

21 jun

Vijftig jaar na de moord op Martin Luther King organiseren het Baptisten Seminarium en de Vrije Universiteit een symposium over leiderschap in het licht van het leven van de beroemde activist en baptistenvoorganger. Het symposium wordt gehouden op maandag 19 november in Amsterdam en heeft als titel ‘Leiderschap leven’. Hoofdspreker is dr. Reggie Williams uit Chicago, ethicus en verbonden aan McCormick Theological Seminary.

Het onderzoek van Reggie Williams richt zich met name op de interpretatie van Jezus, ras, politiek en de zwarte kerk. Hij zal spreken over 'Reading Lives as Sacred Text: The Incarnational Ethics of Martin Luther King Jr., Dietrich Bonhoeffer and Harriet Tubman'. Eerder publiceerde hij een boek over Bonhoeffer en zwarte theologie: 'Bonhoeffer's Black Jesus: Harlem Renaissance Theology and an Ethic of Resistance'.

Interpretatief leiderschap

Het symposium is een initiatief van de James Wm. McClendon-leerstoel aan de Vrije Universiteit die zich voornamelijk richt op baptistische en evangelische theologie. Leerstoelhouder prof. dr. Henk Bakker legt uit wat King te maken heeft met leiderschap: “Dr. King zélf was exemplarisch voor het leven, de hoop en de verwachtingen van de zwarte bevolking in de Verenigde Staten en ver daarbuiten. Je kunt zijn leven dan ook wel zien als de belichaming van het leven van veel mensen die het idee hebben dat hun eigen leven wordt uitgelegd door het zijne. We noemen dat ook wel interpretatief leiderschap: zijn leven werd de bril waardoor anderen zichzelf gingen verstaan. Hij leefde en stierf voor hun hoop, sprak hun verhalen en taal en werd slachtoffer van de ongerechtigheid waar zij tegen vochten.”

Martin Luther King en Amsterdam
Het symposium wordt op maandag 19 november gehouden in het Baptist House aan de Postjesweg 150 in Amsterdam, een stad waar Martin Luther King een bijzondere band mee had. Zo sprak hij in 1964 in de RAI op het congres van de Europese Baptisten Federatie en nam hij in 1966, twee jaar voor zijn dood, een eredoctoraat van de Vrije Universiteit in ontvangst. Voor meer informatie en aanmelding, ga naar www.mcclendonchair.com.

Datum: 21 juni 2018
Auteur: Gerdien Karssen
Foto: Unie van Baptistengemeenten in Nederland
Website: http://www.baptisten.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: