Esther Tims krijgt eigen internetsite

In het voorjaar 2005 zijn ze naar India geweest om een aandeel te leveren in het helpen van tsunami-slachtoffers. Op deze foto is Esther in een weeshuis in India.

Jarenlang heeft Esther Tims behoord tot de top van de Nederlandse gospelmuziek. Ze werd bekend door regelmatige medewerking aan radio- en tv-optredens van zowel EO, NCRV, AVRO, TROS en KRO. Hoewel ze voornamelijk in Nederland optrad, toerde Esther ook door België, Duisland, Zwitserland, Engeland, Schotland en zelfs enkele malen door Israël en Indonesië. Ze werd veel gevraagd voor optredens in kerken, zalen en schouwburgen.

Esther treedt nu nog maar incidenteel op, maar nog steeds worden haar lp’s en cd’s erg gewaardeerd. Ze krijgt nog veel reacties van zowel jongere als oudere mensen die door de liedjes zijn bemoedigd of getroost.

Geloof en gospelmuziek

Esther Regina Wunderlich werd geboren in Soerabaja. Het geloof speelde een belangrijke rol in haar leven. Als klein meisje liep ze voordat ze naar school ging, langs de katholieke kerk om een kaarsje te branden en te bidden. Haar moeder was voor haar een groot en belangrijk voorbeeld. Nadat ze in het begin van de jaren zestig op negenjarige leeftijd met haar familie naar Nederland was gerepatrieerd, begon het geloof te vervagen, en als tienermeisje vond ze muziek en uitgaan belangrijker. Ze zong mee met de hits die in die tijd uit de ether schalden en op haar veertiende stond ze in de finale van de Nationale Talentenjacht van Muziek Express in het Circustheater van Scheveningen. Hierna zong ze in diverse rock- en popgroepen.

How can you refuse Him now?

Toen ze een jaar of achttien was, luisterde ze naar een gospelsong van de fameuze countryzanger Hank Willliams sr. Op eenvoudige wijze zong hij het lied How can you refuse Him now? (‘Hoe kun je Hem nu nog afwijzen?’). Dit bracht in haar het gevoel naar boven dat ze in Indonesië had gekend maar in Nederland was kwijtgeraakt, en ze besloot vanaf dat moment voor God te leven en alleen nog maar gospels te zingen. Zelf heeft ze daarover gezegd: ‘Gospelmuziek is voor mij de belangrijkste manier van communiceren over datgene wat binnen in mij leeft. Dat is geen act. Dat gaat heel natuurlijk. Net als ademhalen. Ik vind het een groot voorrecht te hebben mogen werken met vele bekende en professionele musici, maar ik vind mijn grootste inspiratie in m’n Grote Inspirator. Ik hoop dat door mijn muziek de Here Jezus Christus verhoogd zal worden; dat is voor mij de intentie van gospelmuziek.’ En: ‘Geloven betekent voor mij een persoonlijke relatie met God hebben. De Bijbel is daardoor het belangrijkste boek geworden en de leidraad voor mijn leven. God is voor mij niet iemand heel ver weg, die Zich alleen bemoeit met zaken op wereldniveau. Ik ervaar Hem ook in heel kleine persoonlijke dingen. In m’n huwelijk, m’n gezin, m’n dagelijkse bezigheden.’

Haar eerste lp maakte ze in 1973 voor uitgeverij Gideon, en als eerste werd het liedje How can you refuse Him now? opgenomen. Sindsdien maakte ze vele langspelers: acht solistisch en een twintigtal samen met andere bekende en minder bekende (gospel-)artiesten.

Stoppen…

In de eerste jaren dat Esther gospelzangeres was, leefden zij en haar man Hans Tims, met wie ze ondertussen getrouwd was, van de opbrengsten van optredens en geluidsdragers. Ze leefden van optreden naar optreden; vijf dagen per week, soms drie keer op een zondag… Maar na verloop van tijd kregen ze het gevoel pas op de plaats te moeten maken. De vermoeidheid van jaren sloeg toe, en Esther merkte dat haar creativiteit en rust verdween. Ze was er niet zeker van of God haar op deze manier wilde blijven gebruiken. Na de geboorte van hun dochter Sharon (hun tweede kind; ze hadden al een zoon Christiaan) besluit Esther voor onbepaalde tijd te stoppen met zingen.

… en weer beginnen

Niet lang daarna kreeg Hans een goede baan en Esther begon langzaam te genieten van de rust in haar gezin. Maar na verloop van tijd begonnen er weer aanvragen voor optredens en opnamen te komen; Esther kreeg sterk de indruk dat God haar toch weer met dezelfde talenten wilde inzetten. Maar er was iets fundamenteel veranderd, zoals Esther het zelf uitlegde: ‘We leefden nu in een soort “permanente verademing”, die ruimte schiep voor nieuwe creativiteit.’ Die frisheid mondde uit in prima nieuwe producties en in, wat Esther belangrijker vond, zo’n honderd optredens per jaar. Het jaar 1990 was voor Esther bijzonder succesvol. In de maand december stond ze met drie cd’s, te weten ‘In verwondering’, ‘Zomer in oktober’ en ‘In verwondering Kerst’ in de Gospel Top 5. Het hoogtepunt van dat jaar is ongetwijfeld geweest haar reis naar Maleisië om samen met een televisieploeg van de Evangelische Omroep opnamen te maken voor een televisiespecial.

En nu…

Vanaf midden jaren tachtig zijn Hans en Esther Tims betrokken bij het werk van de Stichting Hij Leeft Zending, en sinds maart 2003 hebben zij de algehele leiding ervan overgenomen. Ze maken zendingsreizen, en afgelopen voorjaar 2005 zijn ze naar India geweest om een aandeel te leveren in het helpen van tsunami-slachtoffers. Hans houdt regelmatig spreekbeurten, en incidenteel zingt Esther dan nog wel eens.

28-11-2006
Muziek
https://www.esthertims.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies