Ontmoeting met de Bijbel via BibleDate

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) startte onlangs een gloednieuw project voor het voortgezet onderwijs tijdens de Nationale Onderwijs Tentoonstelling: BibleDate – Up to You. In een grote uitschuifbare trailer maken jongeren van 12 tot en met 15 jaar kennis met de Bijbel. Ze ervaren de invloed daarvan in hun omgeving en ze denken na over belangrijke thema’s uit de Bijbel.

De trailer rijdt langs scholen in Nederland en Vlaanderen en bezoekt gedurende een periode een school.

Het programma Up to you is een vorm van edutainment (educatie en entertainment) voor de vakken Godsdienst en Levensbeschouwing. Up to you bestaat uit vier programmaonderdelen. Eerst is er informatie over de Bijbel en de betekenis ervan in de samenleving (de Movie). Daarna wordt de kennis van de scholieren getest in de Quiz. De klas bepaalt vervolgens zelf in de Choice welke bijbelse thema’s er besproken gaan worden. Respect, geweld, relaties en vriendschappen zijn onderwerpen die onder meer aan bod komen. Tot slot maken de leerlingen een kort filmpje bij een van de bijbelverhalen (TV). Op de site www.BibleDate.nl is het beeldmateriaal later te bekijken.

Via deze website is er ook aanvullende informatie over de Bijbel en lesmateriaal.

De reacties van zowel leerlingen als leraren die het programma hebben meegemaakt in de proefperiode zijn positief. ‘Het programma gaat heel snel. Er zit heel veel in en de leerlingen letten goed op. Een prima start als je nog niet zo veel van godsdienst of de Bijbel weet. Ze leren ook echt erover nadenken,’ aldus een leraar.

Sinds de opening door (toen nog) minister van Onderwijs Maria van der Hoeven in januari jl., toert de BibleDate door Nederland en Vlaanderen. Naast Elburg maken leerlingen uit Emmeloord, Lelystad, Franeker, Drachten, Vlaardingen, Haarlem, Rijssen en Zwolle nog voor de zomer het programma mee. De BibleDate is ook te bezoeken tijdens de Pinksterconferentie in Biddinghuizen.

De missie van het Nederlands Bijbelgenootschap is zorgen dat de Bijbel zoveel mogelijk mensen bereikt en aanspreekt. Sinds enkele jaren zet het NBG de Arkventure Bible Explorer in, een trailer voor het basisonderwijs. Vanwege het grote succes van dit project – inmiddels bezochten al meer dan 50.000 kinderen dit interactieve programma met de Bijbel – besloot men om ook voor het voortgezet onderwijs een project op te starten. De verwachting is dat ook dit project goed zal aanslaan bij zowel openbare, katholieke als christelijke scholen.

08-04-2007
Evangelisatie
https://www.bibledate.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies