Hoe krijgt de kerk contact met twintigers?

Aldwin Geluk vraagt zich in het Nederlands Dagblad af hoe de kerk contact kan krijgen met de ‘tussengeneratie’, twintigers en dertigers die rand- of onkerkelijk zijn, en zich niet aangesproken voelen door bestaande vormen.

Een relevante vraag, zo bleek tijdens een studieavond in Rotterdam. In het midden van de Protestantse Kerk tekent het zich duidelijk af: een gat in de kerk, omdat twintigers en dertigers steeds massaler wegblijven. Wat moet de kerk aan met deze ‘tussengeneratie’? ,,Wij vragen ons af: is het gat nog wel te dichten?”, zegt Carla van der Vlist, gemeenteadviseur van het Protestants Dienstencentrum Zuid-Holland, op deze donderdagavond bij de aftrap van een studiebijeenkomst over ‘Het gat van de kerk’. ,,Er is een grote groep twintigers en dertigers die amper of helemaal geen contact heeft met de kerk, maar wel spiritueel op zoek is”, zegt ze. ,,Vandaag laten we de evangelische en orthodoxe stromingen buiten beschouwing, daar zijn – denk aan de Alpha-cursus – al een heel stel initiatieven. We richten ons nu vooral op de brede groep geloofszoekers die niet in de evangelische of orthodoxe hoek zitten.”

Hoe ziet deze – vaak als ‘zoekend’ aangeduide – generatie eruit? Ds. Dick van Kampen, protestants studentenpredikant in Rotterdam, schetst de tussengeneratie in een aantal uitspraken die hij ze vaak hoort doen. ,,Het verhaal dat ik het meest hoor, is een verhaal over ‘jezelf willen zijn’. Wil je deze mensen iets bieden, dan zal het ook werkelijk om hen moeten gaan. Elke benadering vanuit het belang van de kerk, gaat mis. De pastorale houding is hier: oprechte belangstelling, zonder bijbedoelingen.” Een andere term die de kerkloze tussengeneratie volgens Van Kampen typeert, is het ‘voortdurend onderweg zijn’. ,,Studenten reizen veel, voor hun studie of vrije tijd. Al die buitenlandse ervaring verrijkt en maakt zelfstandig. Maar die geglobaliseerde blik verdraagt het niet meer dat bepaalde westerse, Nederlandse of christelijke waarden als absoluut gezien worden.” Dat moet volgens hem gevolgen hebben voor de missionaire activiteiten van kerken. ,,Je krijgt deze jonge mensen niet meer warm voor een beperkte, in zichzelf gekeerde manier van kerk zijn. Wat onze voorvaderen in Dordt in synode bijeen ooit besloten, is voor hen niet meer dan een gegeven uit onze, ook weer begrensde traditie. Waarom zou het Genève van Calvijn meer betekenis hebben dan de wijsheid van de Azteken of het oeroude Zen?”

Iets anders waar nogal wat studenten in Van Kampens omgeving tegenaan lopen is het imago van de kerk als instelling die zich vooral druk maakt om zwakke, arme, zieke en vastgelopen mensen. Hoe waardevol Van Kampen die kant van de kerk ook vindt, deze waarneming roept bij hem wel vragen op. ,,De zorg voor wie hulp nodig hebben, is soms nogal eens ten koste gegaan van de begeleiding en ondersteuning van wie sterk en maatschappelijk geslaagd zijn en leidende posities hebben”, constateert hij. ,,Jonge mensen hebben heus wel oog voor wat zwak is, maar ze hebben geen zin in een kerk van en voor alléén maar zwakke mensen, een kerk voor losers.”

Ds. Piet Schelling, predikant in Monster, noemt een aantal concrete aanbevelingen om juist ook de generatie van twintigers en dertigers meer bij de kerk te betrekken. ,,Aanvaard dat steeds meer mensen voor een deelpakket van geloof en kerk kiezen. Als iemand uit het ‘gat’ elk jaar alleen met Kerst naar de kerk komt en dat al vijftien jaar doet, dan heeft hij toch vijftien kerkdiensten over de geboorte van Christus meegemaakt, en dat is toch niet niks.”

Ook vindt hij dat de kerk sterker moet uitdragen ,,dat we een fantastisch verhaal overgeleverd hebben gekregen, het verhaal van Jezus”. ,,Als je dat verhaal voor het voetlicht brengt, gaat het erom te vertellen hoe Hij met mensen omging en wat Hij voor mensen betekende, hoe Hij God dichter bij de mensen en mensen dichter bij God bracht”, zegt de predikant. ,,Daar kun je zoveel mee in het dagelijks leven. Als we alleen dát al uitdragen naar binnen en naar buiten, in gewone taal, doet dat zijn werk. Ook naar het zogenaamde gat.”

Bron: Nederlands Dagblad

29-05-2007
Kerk
https://www.nd.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies