Feestelijk concert Urker Mannenkoor in de Kruiskerk

Op zaterdag 22 september zal in de Kruiskerk aan de Naarderstraat het landelijk zeer bekende Urker Mannenkoor Hallelujah een gastoptreden verzorgen. Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Kruiskerk is het uniek dat het de commissie gelukt is dit koor voor een feestelijke concert te contracteren.

Het Urker Mannenkoor “Hallelujah” werd opgericht in 1910 en is de oudste zangvereniging van het voormalige eiland Urk. De eerste leden, voor het merendeel eenvoudige vissers, kwamen ’s zondagsmiddags bij elkaar voor het zingen van psalmen en liederen uit de vroeg negentiende-eeuwse bundel van Johannes Hazeu.

Door de inpoldering van de Zuiderzee kwam Urk in 1939 aan het vasteland te liggen. Het isolement van de eilanders werd pas echt verbroken, toen een kleine tien jaar later de eerste weg naar ‘de wal’ voor het verkeer werd opengesteld. “Hallelujah” ging concerten buiten Urk geven. Ook breidde het repertoire zich uit. De directie kwam in professionele handen.Vanaf de jaren zestig kreeg Het Urker Mannenkoor grote bekendheid met zijn vertolking van het christelijke lied.

Het Urker Mannenkoor “Hallelujah” is ook vandaag nog één van de bekendste koren van Nederland. De bijna 100 leden , onder wie vele jongeren, repeteren op zaterdagavond, als de vissers thuis zijn. Het koor heeft een zeer drukke concertagenda.. De zangers dragen tijdens de concerten de mooie klederdracht van het eiland. Bij de beoordeling van de vele aanvragen hanteert het bestuur strenge criteria. Concerten moeten passen bij het christelijke karakter van de vereniging. Het repertoire bestaat uit psalmen, christelijke liederen in diverse talen en klassieke bekende koorwerken. Sinds 1960 maakte het koor dertig langspeelplaten, waarvan twee met goud werden bekroond, en vijftien cd’s. Inmiddels is het koor ook op vijf DVD’s te beluisteren én te zien.

Het koor heeft een veel beroemde dirigenten gekend, onder wie Frits Bode en Willem Hendrik Zwart.

Huidige dirigent is de bekende musicus Bert Moll die in Huizen beslist geen onbekende is. Eerste begeleider is al sinds 1977 Harry Hamer.

De deuren van de Kruiskerk zijn open vanaf 18.45 en het concert begint om 19.30 uur.

Toegang € 5,–

kaartenbestellen@kruiskerk50jaar.nl

Telefoon:

035 5258561 = (Cor v Kampen)

035 5261823 = (Ron Honing)

10-09-2007
Muziek
https://www.kruiskerk50jaar.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies