GrootNieuwsRadio vervangt Radio 10 Gold

De middengolffrequentie 1008 AM van Talpa, waarop tot voor kort nog Radio 10 Gold te horen was, is overgegaan in handen van GrootNieuwsMedia. Op deze frequentie is nu al dagelijks gospelmuziek te beluisteren. Een team van mensen heeft de handen vol aan de opstart van dit nieuwe radiostation.

Ze willen in december officieel met GrootNieuwsRadio van start gaan met een complete programmering. Tot die tijd blijft het nieuwe radiostation non-stop muziek uitzenden vanuit een studio in Veenendaal. Christelijknieuws.nl zocht programmadirecteur Evert ten Ham en muzieksamensteller Hans van Vuuren op in de tijdelijke studio.

Kun je het nieuwe radiostation in een paar zinnen aan de lezer introduceren?

Evert: GrootNieuwsRadio 1008 AM voegt iets geheel nieuws toe aan het Nederlandse radiolandschap. Een christelijk radiostation dat 24 uur per dag in de vrije ether te ontvangen is. Zelf noemen we het regelmatig ‘schone radio’, een zender waar je naar kunt luisteren zonder lastig te worden gevallen met informatie die je liever niet had gehoord. Dat geldt voor zowel de uitzendingen als de reclameblokken van waaruit we het station moeten realiseren. Ons doel is om het goede nieuws van Jezus Christus blijvend in de ether houden.

Evert, jij bent 25 jaar radio-presentator geweest bij de Evangelische Omroep. Wat is jouw rol in dit nieuwe radiostation?

Evert: Ik ben programmadirecteur, heb de leiding over de totale programmering van het

radiostation. Uiteraard zal ik zelf ook een aantal programma’s gaan presenteren.

Hans, jij werkte voorheen bij het jongerenblad HebbeZ! (nu iD!), waar je in tien jaar tijd honderd nummers gemaakt hebt. Waarom ben je daar weggegaan?

Hans: Ik heb met heel veel plezier bij HebbeZ! gewerkt, maar heb in m’n achterhoofd ook altijd geweten dat ik daar niet eindeloos kon blijven, omdat er af en toe verjonging nodig is. De laatste twee jaar merkte ik dat God me langzaam aan het ‘losweken’ was en eind 2006 besloot ik de stap te zetten. Ik heb mezelf toen nog een halfjaar de tijd gegeven om naar Gods nieuwe richting te zoeken. Ik heb alle mogelijkheden opengelaten en ook buiten de muziek en de journalistiek gezocht, al had ik wel het verlangen om met muziek bezig te blijven. Aan het eind van dat halfjaar bood Evert me een baan als muzieksamensteller aan. Ik zag dat als een gebedsverhoring van God, die de wens van mijn hart om met gospelmuziek bezig te blijven, gezien had.

Was het niet een grote stap van een jongerenblad naar een radio-omroep?

Hans: HebbeZ! is oorspronkelijk het initiatief van Evert, dus ik had al vijf jaar voor hem gewerkt voordat ik in 2002 met het blad meeverhuisde naar Cross Culture Amsterdam. In die eerste vijf jaar was ik continue omringd met radiomensen, dus het is niet helemaal nieuw voor me. Bovendien had ik parttime al een jaar als muzieksamensteller van Yam FM gewerkt.

Wat houdt je werk in?

Hans: Een muzieksamensteller selecteert de muziek die op de zender te horen is. Bij GrootNieuwsRadio is dat puur muziek van christelijke artiesten. Voor mij is het de uitdaging om uit alle ‘gospelmuziek’ van de laatste dertig jaar een selectie te maken, die het ‘GrootNieuwsRadio-geluid’ gaat vormen. Voor mij is het daarbij belangrijk dat enerzijds de artiest tot z’n recht komt en anderzijds de luisteraar zich muzikaal bij de zender thuis voelt, terwijl er toch een breed scala van muziekstijlen voorbij zal komen.

Wat is je motivatie om bij deze omroep te gaan werken?

Hans: Het idee dat een zender met een christelijk geluid 24 uur per dag voor iedereen beschikbaar is, spreekt me erg aan. Iedereen met een radio kan het zomaar uit de ether plukken. Ik zie de zender als een soort ‘gezinssituatie’, waarin iedereen tot z’n recht kan komen en iedereen z’n verhaal kan doen… De een heeft een nieuwtje of een mooi verhaal, de ander vertelt iets over de Bijbelstudie van gisteravond, terwijl de derde een probleem voorlegt waar hij of zij mee zit. Vervolgens doe je tijdens een lekker muziekje de afwas, je huiswerk of een spelletje. Ondertussen valt de post op de mat, gaat de telefoon of hoor je het laatste nieuws op het journaal. Ik geloof dat er zo veel mogelijk is met deze zender, dat ik het een eer vind dat God me hierbij een plekje gegund heeft.

Hoe verlopen de uitzendingen op dit moment?

Hans: Tot 1 december draait er non-stop muziek, op de hele uren afgewisseld met een korte nieuwsuitzending. Per 1 december komen er gepresenteerde programma’s. Het ene uur zal meer nieuws-georiënteerd zijn, terwijl andere uren weer meer thema-inhoudelijk of ontspannend zijn.

Hoeveel luisteraars zijn er per dag?

Evert: Wie zou ons dat nu kunnen vertellen? Helaas is er geen absolute meter. Daarvoor zijn wel de bekende luisteronderzoeken, maar daarin lopen wij voorlopig nog niet mee. Gemiddeld genomen mag je er wel van uitgaan dat er continue enkele (tien)duizenden luisteraars per uur luisteren.

Wat zijn jullie plannen voor de komende maanden?

Evert: Uitgroeien tot een leuk en interessant radiostation.

Wim Pols gaat ook meewerken aan de programmering. Kunnen we nog meer bekenden van de EO verwachten bij GrootNieuwsRadio?

Evert: Dat zal de toekomst leren. We willen niet allerlei mensen bij de EO wegplukken. We willen graag een nieuw geluid creëren en daarbij ook met nieuwe stemmen werken.

Als ik het zo aanhoor, lijkt het erop dat jullie een tweede EO opstarten, klopt dat?

Evert: In een bepaald opzicht gaat die vergelijking op. We zijn net als de EO een organisatie die werkt vanuit het Evangelie van Jezus Christus en beide verzorgen we radioprogramma’s. Het grote verschil met de EO is, dat zij binnen het publieke bestel vallen en de daarbij horende structuren. Zij krijgen subsidie vanuit Den Haag. Wij moeten daarentegen helemaal zelf voor de inkomsten zorgen. Daar staat dan wel volledige vrijheid tegenover om dagelijks, zelfstandig, een duidelijk christelijk geluid te laten horen. Wij zien onszelf als een aanvulling op het bestaande aanbod.

Welke doelgroepen hebben jullie voor ogen?

Evert: Het uitgangspunt is dat elke gelovige zich in de programma’s van GrootNieuwsRadio moet kunnen herkennen, of hij nu katholiek, protestants, evangelisch of een Messias-beleidende jood is. Het Evangelie van Jezus Christus is wat ons allen samenbindt en dat is ook het startpunt van waaruit we onze programma’s willen maken. Ik geloof zelf dat ook ongelovigen zo nu en dan op onze zender zullen afstemmen. Niet per se omdat ze het eens zullen zijn met onze geloofsovertuiging, maar wel omdat ook zij af en toe wel een ander geluid willen horen.

Krijgen jullie reacties van luisteraars?

Evert: We krijgen veel reacties. Wat vooral opvalt is het enthousiasme waarmee wordt gereageerd. Velen zien de zender als een gebedsverhoring. Ze zeggen dat ze biddend met ons meeleven en reikhalzend uitkijken naar 1 december. Mensen mailen dat ze hun wekkerradio op ons hebben afgesteld of met GrootNieuwsRadio in de auto naar het werk rijden. Leuk zijn ook de dankbare reacties van internationale vrachtwagenchauffeurs en Noordzee-vissers die blij zijn nu een christelijk alternatief te kunnen beluisteren, ook tot ver over de grens.

Was is je wens voor de komende vijf jaar?

Hans: Dat luisteraars zich echt ‘thuis’ zullen voelen op de zender.

Evert: Dat God via ons veel luisteraars zal bemoedigen en opbouwen. Dat GrootNieuwsRadio 1008 AM echt een ‘schoon radioalternatief’ zal zijn. Dat is ons gebed.

08-10-2007
Muziek
https://www.grootnieuwsradio.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies