EO-krant CC stopt er mogelijk mee

De Evangelische Omroep moet mogelijk binnen een halfjaar stoppen met het tweewekelijkse gratis blad Christenen in Contact. Het Commissariaat voor de Media heeft dat per brief aan de EO laten weten. De uitgave van het blad is volgens het Commissariaat in strijd met de Mediawet. De EO beraadt zich op een reactie.

Christenen in Contact (CC), dat vorig jaar april voor het eerst verscheen, is volgens het Commissariaat ,,een concurrentievervalsende activiteit’’, omdat het niet tegen marktconforme tarieven wordt aangeboden.

In de praktijk blijkt het blad CC bijna gevuld te worden met informatie over de EO en de activiteiten van de EO. Alleen een overzicht de programmagegevens missen nog, en misschien dat die toegevoegd kunnen worden waardoor het blad toch een bestaansrecht krijgt?

De zaak was aangespannen door het Friesch Dagblad, dat ook kerkbladen uitgeeft. De krant is in een hoorzitting van het Commissariaat als getuige gehoord, evenals EB Media, ook een uitgeverij die op kerkelijk terrein actief is. Omroepen mogen alleen nevenactiviteiten verrichten ,,indien dit niet leidt tot concurrentievervalsing ten opzichte van andere aanbieders van vergelijkbare goederen of diensten’’, zegt het Commissariaat in zijn vonnis. De EO brengt daar tegenin dat drukken en adverteren wel marktconform gebeurt.

De EO beraadt zich op een reactie. ,,We hopen dat CC kan blijven bestaan’’, zegt woordvoerder Marcel Koning. ,,Het blad voorziet in een behoefte. Kijk maar naar de oplage van 75 à 80 duizend exemplaren.’’ Wat voor stappen de omroep wil nemen, weet Koning nog niet. ,,Onze juristen zijn de uitspraak aan het bestuderen. We kunnen bij het Commissariaat in beroep gaan en daarna nog bij de bestuursrechter. De tijd is kort om te beslissen, want we hebben nog maar een halfjaar.’’

CC wordt verspreid via kerken, christelijke scholen, zorginstellingen en boekhandels. De inhoud bestaat volgens de EO uit omroepgerelateerde informatie en uit informatie over activiteiten van aanverwante kerkelijke organisaties en kerken.

29-11-2007
Samenleving
https://www.nd.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies