De Ark van Noach nog een week in Arnhem

Het model van de Ark van Noach is afgemeerd aan de Nieuwe Kade in Arnhem. Alleen deze week kunnen bezoekers nog een kijkje nemen. Dit project wat in 1992 begon met een droom werd in 2007 werkelijkheid toen de boot klaar was na anderhalf jaar bouwen! Inmiddels heeft deze replica van de Ark van Noach meer dan 150.000 bezoekers gehad. De volgende ligplaats van de Ark is nog niet bekend.

Het team bestaat nu uit zes vaste medewerkers die met de Ark meereizen om uw bezoek aan de Ark zo goed mogelijk te laten verlopen. Deze medewerkers staan open het geven van uitleg of voor een gesprek.

In 2005 begon de Noord-Hollandse aannemer Johan Huibers eigenhandig met het bouwen van een replica van de Ark van Noach. In 2007 gingen de deuren van de ark open. De geschiedenis van deze nieuwe ark is heel bijzonder. Huibers: “In 1992 kreeg ik een droom. Ik zag Nederland verdwijnen onder een enorme water massa, vergelijkbaar met de tsunami in Zuidoost-Azië. Best heftig natuurlijk.”

Toch verwacht Huibers geen nieuwe zondvloed. Hij ziet het als zijn opdracht om het Bijbelverhaal dicht bij de mensen te brengen, via de ark. “Visueel wil ik mensen bijbrengen hoe de ark er uit zag, om zo het verhaal meer tastbaar te maken voor mensen die geloven, maar ook voor mensen die niet geloven.”

Johan Huibers heeft vooral de kinderen op het oog. Want het verhaal van Noach is juist voor kinderen zo boeiend, omdat er dieren in voorkomen. In de ark zelf staan veel plastic modellen van dieren die levensecht zijn. Ook kunnen kinderen films bekijken en door een tentoonstelling met bijbelse taferelen lopen.

Veertien jaar nadat Johan de droomt had gehad, begon hij met de bouw, in juni 2005. Zijn ark is in de lengte de helft van die van Noach; circa zeventig meter in plaats van honderdveertig. De ark is gebouwd op een duwbak. Met behulp van een sleepboot zal de ark door Nederland varen.

Investering

Hij heeft er inmiddels 1.000.000 euro in geïnvesteerd. Geld dat Huibers van de bank heeft geleend, met als onderpand een paar bedrijfspanden die hij bezit. Hij hoopt met de toegangsprijs een deel van die kosten terug te krijgen. Maar als er een geldstroom op gang komt, komt het volgende project al in zicht: een ark volledig van hout, op ware grootte.

Van acht tot vijf uur en zes dagen per week werkte Johan aan de bouw van ark. In zijn eentje, geassisteerd door zijn zoon Roy. In een interview zei hij: “Personeel kan nooit met dezelfde drive werken aan dit project. De manier waarop ik werk, het impulsieve, kan ik personeel ook niet aandoen. Ze zouden gillend weglopen.” Op zaterdagen zijn er mensen geweest die vrijwillig hebben meegewerkt en vlak voor de opening zijn de eerste personeelsleden aangenomen.

Toekomst

De ark heeft enkele maanden in Schagen gelegen en vele duizenden mensen hebben de boot bezocht. Vanaf 29 augustus tot en met 29 oktober heeft de ark in Rotterdam gelegen. Hier bezochten meer dan 52.000 mensen de ark. Daarna in Sliedrecht had de Ark ook rond de 50.000 bezoekers. Momenteel worden de plannen voor een Ark op ware grootte realiteit, een Ark die ook op een duwbak gebouwd zal worden en waarvan de bouw mogenlijk in Sliedrecht zal plaatsvinden. De bouw aan deze Ark zal ongeveer vier tot vijf jaar in beslag nemen.

Deze ark zal internationaal moeten gaan varen en Europese havens aandoen.

24-02-2008
Evangelisatie
https://www.arkvannoach.com

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies