EO-documentaire ‘In de klauwen van de Taliban’

Het staat met een dikke zwarte rand in hun geheugen gegrift: 19 juli 2007. Die dag gijzelen de Taliban 23 enthousiaste Zuid-Koreaanse zendelingen in Afghanistan. In ‘t Zal Je Maar Gebeuren het emotionele relaas van een van de gegijzelden,Yoo Kyung-sik, en zijn thuisfront over zes angstige weken in handen van een onberekenbare vijand.

‘t Zal Je Maar Gebeuren, aflevering “ In de klauwen van de Taliban “

14 oktober 2008, Ned 2, 22.50 uur

Het staat met een dikke zwarte rand in hun geheugen gegrift: 19 juli 2007. Die dag gijzelen de Taliban 23 enthousiaste Zuid-Koreaanse zendelingen in Afghanistan. In ‘t Zal Je Maar Gebeuren het emotionele relaas van een van de gegijzelden,Yoo Kyung-sik, en zijn thuisfront over zes angstige weken in handen van een onberekenbare vijand.

Vol geloof en met een gedegen voorbereiding verlaat het reisgezelschap in de zomer van 2007 hun vaderland Zuid Korea om in Afghanistan zendings- en hulpverleningswerk te doen. Niet wetend dat twee van hen, waaronder de dominee, nooit meer levend terug zouden keren.

Bij de groep ex-gegijzelden komt de psychische klap hard aan. Enerzijds door het drama op Afghaanse bodem, anderzijds door de keiharde verwijten in eigen land. Het zouden naïeve christenen zijn, die totaal onvoorbereid naar een levensgevaarlijk gebied trokken om daar op agressieve wijze moslims te bekeren tot het christendom. Ook zouden ze talloze waarschuwingen van de Zuid-Koreaanse overheid in de wind hebben geslagen. De media buitelen over elkaar heen om de groep de grond in te boren.

Vanwege de grote kritiek vanuit de hele wereld op de Koreanen zijn de gijzelingsslachtofferss bang om over hun ervaringen te vertellen voor de camera. Ex-gegijzelde Yoo probeert ons in contact te brengen met andere slachtoffers van gijzelingsdrama. Maar Yoo Kyung-sik ziet het somber in. Niemand lijkt voor de camera te willen verschijnen, het ligt nog te gevoelig. In ’t Zal Je Maar Gebeuren sleept programma-maker Sandra-Lobby Poppenk ons mee in haar zoektocht naar meer slachtoffers van dit gijzelingsdrama.

07-10-2008
Samenleving
https://www.eo.nl/tzaljemaargebeuren

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies