Geen zwijgplicht op evangeliseren

Over hulpverleners die het Evangelie willen uitdragen, wordt vaak moeilijk gedaan. Vanuit het Evangelie geïnspireerd zijn, dat is prima, als je er verder maar niets over hoort. Maar zodra in iemands handelen het Evangelie zichtbaar of hoorbaar wordt, komt al snel de wrevel op.

Nu en dan hoor je zelfs christenen zeggen dat ze geen mensen willen bekeren. Dat zijn uiterst pijnlijke opmerkingen. In de eerste plaats is bekering geen mensenwerk. In de tweede plaats geeft zo’n opmerking een signaal af alsof er iets mis is met bekering. Bekering is juist het mooiste wat een mens kan overkomen. Van de duisternis naar het licht, van dood naar leven, wat kan daar tegen zijn?

Anderen haasten zich om te vermelden dat ze binnen hun activiteiten niet evangeliseren. Alweer zo’n pijnlijke mededeling. Alsof het een criminele activiteit betreft. Maar wat is er beter dan mensen het Evangelie vertellen en hen de weg naar God te wijzen? Als niemand het hun vertelt, hoe moeten ze er dan achter komen?

Jezus zei tegen Zijn volgelingen: ‘Gij zijt het licht der wereld. Een stad, die op een berg ligt, kan niet verborgen blijven. Ook steekt men geen lamp aan en zet haar onder een korenmaat, maar op een standaard, en ze schijnt voor allen die in huis zijn.’

Licht is van levensbelang. Als het licht van het Evangelie schijnt, leer je onderscheiden. Je leert wat leugen is en wat waar is. Je ziet waar je kunt lopen en waar je ten val kan komen. Het Licht bestrijdt de duisternis. Dat zijn geen kleinigheidjes. Dat is van levensbelang.

Jezus was duidelijk in Zijn boodschap. Het licht moet helder schijnen. Schemeren is niet de bedoeling. Nog minder mag het licht onder de tafel gewerkt worden. Als we geen zout en geen licht meer mogen zijn, als we het weg moeten moffelen, dan zijn we onszelf niet meer.

We moeten ons geen zwijgplicht op laten leggen. We moeten luisteren naar de woorden van Jezus: ‘Gij zijt het licht der wereld.’ Laat het schijnen, in Jezus’ naam!

Bron: evangelieinamsterdam.hyves.nl

16-08-2009
Evangelisatie
https://evangelieinamsterdam.hyves.nl/

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies