Vier bonden starten actie Winkelrust

De Winkeltijdenwet wordt misbruikt. Allerlei gebieden worden zomaar als toeristisch aangemerkt, want dan mogen de winkels in dat gebied op zondag open. Dat is een verkeerde ontwikkeling.

Onderbelicht hierin is het verhaal van werknemers en kleinere winkeliers. Voor hen heeft het werken op zondag grote consequenties. Het wettelijk vastgestelde ‘vrijwillig’ werken op zondag wordt steeds meer een ‘verplicht-vrijwillig’ werken. Daarom starten FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond, christennetwerk|gmv en RMU de actie WinkelRust!

Website

Op de website www.winkelrust.nl kan het winkelpersoneel, de zelfstandige winkelier en de klant een petitie ondertekenen. Het is namelijk helemaal niet logisch dat winkels op zondag open zijn. Hier ligt vooral een belang voor het grootwinkelbedrijf. Ten koste van de kleinere winkelier, maar ook van het winkelpersoneel.

Waarom tekenen voor WinkelRust?

Dít zijn onze argumenten:

Economische argumenten

• Winkelrust of niet, de Euro wordt nog steeds maar 1 x uitgegeven.

• Winkelrust geeft lucht aan de zelfstandige winkeliers en volgens het CPB kost het op termijn helemaal geen werkgelegenheid.

Sociale argumenten

• Winkelrust maakt een einde aan het verplicht vrijwillig werken door winkelpersoneel op zondag.

• Winkelrust zorgt voor gemeenschappelijke vrije tijd voor ontmoeting met familie en vrienden.

Principiële argumenten.

• Winkelrust geeft ruimte aan de zondag als een waarde(n)volle dag van rust, reflectie, bezinning en ontmoeting.

• Winkelrust voorkomt gewetensbezwaren.

Maatschappelijke argumenten

• Winkelrust maakt een einde aan misbruik van de Winkeltijdenwet.

• Winkelrust haalt de druk van de ketel voor andere sectoren om ook op zondag aan de slag te gaan.

• Winkelrust gaat gepaard met goede cao-afspraken

Aftrap

Misbruik van de Winkeltijdenwet is het meest zichtbaar in Amsterdam-Noord. Door winkeliersvereniging In de Banne zijn meerdere rechtszaken gevoerd én gewonnen hierover.

De aftrap van de actie zal daarom plaatsvinden in winkelcentrum In de Banne, Ankerplaats 42, Amsterdam. Hier zullen vertegenwoordigers van de bonden een kort statement afleggen. Daarna is het via een videoscherm mogelijk om de petitie te ondertekenen. Ook zal actiemateriaal worden verspreidt in het winkelcentrum.

Rustdag in 24uurs-economie

De actie Winkelrust is ook een pleidooi voor het in stand houden van een wekelijkse rustdag, waar iedereen aan kan deelnemen. Een dag waarop de 24uurs-economie even tot stilstand komt en mensen zich met andere zaken bezig houden dan economische bedrijvigheid. Een dag voor ontspanning, sociale activiteiten, rust en bezinning. Grote groepen mensen in Nederland, en niet alleen uit religieuze hoek, ervaren dat als een groot goed en willen dat graag behouden. De actie is er ook om die gevoelens een stem te geven.

15-10-2009
Samenleving
https://www.winkelrust.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies