Rijkdom opgeven voor armoede

De namen van de bewoners van het Oekraïnehuis zijn bekend. Van 2 tot en met 7 november gaan drie luisteraars en een verslaggever van GrootNieuwsRadio het Oekraïnehuis bewonen.

De eerste palen voor het huisje van steen, klei en golfplaten gingen woensdag de grond in, pal naast de studio van de landelijke zender GrootNieuwsRadio 1008 AM in Veenendaal. Een week lang zullen de vier bewoners ervaren hoe het is om in soortgelijke omstandigheden als in Oekraïne te leven. Ze zullen afstand nemen van al hun luxe en comfort en moeten het zien te rooien met één voedselpakket en 20 euro zakgeld. De bewoners van het Oekraïnehuis komen in actie om zoveel mogelijk voedsel in te zamelen voor de allerarmsten in Oost-Europa. Met het Oekraïnehuis willen GrootNieuwsRadio en hulporganisatie Dorcas de aandacht vragen voor de slechte situatie waarin veel mensen in Oost-Europa leven.

De bewoners en de landelijke voedselacties zullen volledig via het christelijk radiostation GrootNieuwsRadio 1008 AM te volgen zijn. Woensdag hebben de bewoners elkaar in het radioprogramma ‘De Dag van Vandaag’ voor het eerst ontmoet. Het gemêleerde gezelschap bestaat uit Annemieke Vogel, 27 jaar uit Willemsoord, Johan Huisjes, 37 jaar uit Tolbert, Martha van Faassen, 57 jaar uit Aduard en Tim Hendriks, 26 jaar uit Rotterdam. Maar weten de bewoners eigenlijk wel waar ze ‘JA’ tegen hebben gezegd? Ze gaan wonen in een exacte kopie van huizen zoals je ze veel in Oost-Europa tegenkomt. Voor hen geen douche en achter het huis bevindt zich een buiten-wc. Zal de houtkachel voldoende warmte geven rond deze tijd van het jaar? En hoe moeten vier bewoners zich redden met maar twee tandenborstels? De vier bewoners gaan de uitdaging van het Oekraïnehuis aan!

Annemieke Vogel, 27 jaar uit Willemsoord, is kledingontwerpster en heeft een eigen kledingatelier. “Ik doet mee om een statement te maken en mensen te enthousiasmeren om mee te doen aan de Dorcas Voedselactie. Ik verwacht dat ik die week mijn grenzen zeker zal tegenkomen. Ik zie het hele gebeuren als een uitdaging”.

Martha van Faassen is met 57 jaar de oudste bewoonster. Ze is verpleegkundige en werkt op de kinderafdeling van het Martiniziekenhuis in Groningen. Ze laat haar man alleen thuis in Aduard. Het avontuur roept. Ze gaat in het Oekraïnehuis wonen om aan den lijve te ervaren hoe het is om met het minimale rond te moeten komen.

Johan Huisjes ziet niet tegen de week op, maar realiseert zich dat ‘wat je normaal doet, nu dus niet normaal is’. De 37-jarige softwareprogrammeur uit Tolbert heeft er enorm veel zin in.

Tim Hendriks, 26 jaar, komt uit Rotterdam en is dus de enige ‘zuiderling’ in de groep. Tim werkt bij GrootNieuwsRadio als redacteur en nieuwslezer. Hij grapt: “Het grote voordeel van deze actie is, dat ik die week niet iedere dag naar Rotterdam hoef af te reizen, maar gewoon op mijn werk kan overnachten.”

Komende weken gaan de bewoners zich actief voorbereiden op hun verblijf in het Oekraïnehuis. Ze proberen hun thuisfront zoveel mogelijk in actie te krijgen zodat er veel voedselpakketten binnenkomen. Annemieke vertelt: “Ik ben begonnen met

het organiseren van een voedselactie in het dorp.” En dat is nu precies het doel van de actie: zoveel mogelijk voedselpakketten en geld bijeenbrengen voor de aller armste in Oost-Europa.

Maar de bewoners staan niet alleen in hun strijd tegen armoede. Heel Nederland komt in actie. Op meer dan duizend locaties in Nederland wordt voedsel ingezameld. Ruim 600 supermarkten en 400 kerken doen mee. In Oost-Europa leven nog steeds veel mensen onder de armoedegrens. Vooral ouderen worden zwaar getroffen door de economische situatie waarin hun land verkeert. Pensioenen bedragen vaak niet meer dan 60 euro per maand. Dit geld gaat op aan vaste lasten zoals huur, elektriciteit en verwarming. Voor overige zaken als voedsel en kleding blijven dan onvoldoende middelen over. Daarnaast heerst in Oost-Europa een hoge werkloosheid. Geen werk betekent vaak geen inkomen. Ook hebben veel mensen in landen als de Oekraïne te lijden onder de enorme prijsstijgingen die worden veroorzaakt door de voedselcrisis.

In 2008 werden tijdens de voedselactie ruim 51.000 voedselpakketten ingezameld. Dit jaar streeft Dorcas ernaar om 55.000 voedselpakketten in te zamelen. Het is de bedoeling dat de eerste 20.000 voedselpakketten voor Kerst op de plaats van bestemming terechtkomen. Meer informatie is te vinden op www.dorcasvoedselactie.nl. De belevenissen van de bewoners zijn te volgen via oekrainehuis.hyves.nl. Hierop komen persoonlijke blogs van de bewoners, foto’s en nieuws.

GrootNieuwsRadio zendt 24 uur per dag een christelijk geluid uit. Te ontvangen in heel Nederland (en België) via de middengolf 1008 AM en wereldwijd via internet www.grootnieuwsradio.nl

16-10-2009
Hulpverlening
https://www.grootnieuwsradio.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies