Ontslagen

Gisterenavond sprak ik bij een PKN gemeente. Terwijl het koor stond te zingen had ik vanaf de preekstoel de tijd om eens even rond te kijken. Mijn oog viel op een groot bord met daarop de namen van 33 dominees die door de eeuwen heen in deze gemeente gediend hadden.

De eerste was Ds. Blefken, van 1603 tot 1609. Precies 400 jaar geleden is hij ‘uit den dienst ontzet’ zo stond er achter zijn naam. Dus zeg maar; ‘op staande voet ontslagen’. Geen goed begin, dacht ik. Daar hang je dan, al 400 jaar lang ziet elke kerkganger dat Ditmar Blefken het te bond gemaakt heeft. Er zijn niet veel mensen die die twijfelachtige eer te beurt valt.

Mijn gedachten dwaalden af daar bovenop die preekstoel. Wat zou de reden geweest zijn? Er speelde heel wat zo aan het begin van de 17de eeuw. De reformatie was in volle gang. Het was zo’n 50 jaar nadat mannen als Calvijn en Luther hun stempel hadden gedrukt op de hervormingen. De doopsgezinden (of de Mennonieten) die o.a. de geloofsdoop verkondigden begonnen hun plaats te veroveren op het kerkelijk erf. Vanaf 1608 vinden we de eerste ‘Baptisten’. Zou Ditmar daar iets mee te maken gehad hebben?

Geen idee! Maar ik realiseerde mij wel plotseling dat het koor uitgezongen was en dat van mij verwacht werd dat ik de collectes aan zou kondigen. Terug naar de orde van de dienst.

Ditmar rust bij zijn vaderen, wij leven nu en mogen in deze generatie gebruikt worden om Christus bekend te maken. Dat was het thema van de dienst en hopelijk het verlangen van alle 33 dominees op de lijst. Zij in hun tijd, wij in onze tijd.

——–

Corné Burger is al vanaf 1992 betrokken bij het werk van Operatie Mobilisatie. Na zijn koksopleiding in Rotterdam heeft hij als kok op de DOULOS gewerkt. Hij komt graag spreken over roeping, toewijding, discipelschap, zending, evangelisatie en nog veel meer. Dit kan aan de hand van een studie of een spreekbeurt, een interactieve avond of een workshop. Hier vind je meer over op zijn eigen website, klik op de link hieronder.

04-11-2009
157
https://www.hemelburgers.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies