Als we God doodmaken…

“Als we God doodmaken dan kan Hij ons niet meer vergeven”. Een stoere zigeunerjongen dacht iets bedacht te hebben op de vraag of God alles wil vergeven.

De kranten staan er vol van, de politiek breekt zijn hoofd erover, de maatschappij weet er geen raad mee en de bevolking loopt er met een boog omheen; de zigeuners, of Roma zoals ze liever genoemd worden. In Hongarije leven ze, net zoals in de andere landen van oost Europa, veelal onder beroerde omstandigheden. Ze zijn het uitschot en bungelen onderaan de sociale ladder van een toch al niet zo materieel welvarende samenleving. Het algemene beeld is dat ze onbeschaafd, agressief, crimineel en lui zijn, uitzonderingen daargelaten. Dit beeld helpt uiteraard niet om ze te laten integreren in de samenleving.

En dus zijn ze vaak werkeloos, wonen aan de rand van het dorp en hebben maar weinig contact met de Hongaarse bevolking. Armoede drijft hun ertoe te gaan stelen of bedelen. Een oplossing voor de hopeloosheid wordt gezocht in drank waardoor criminaliteit en agressiviteit nog meer toeneemt. Familievetes lopen niet zelden uit op gevechten met dodelijke afloop. Gezien hun omstandigheden lijkt er weinig hoop. Maar wij weten beter.

Daarom waren we deze zomer een week te gast in Hernádszentandrás. De naam van het dorp is haast groter dan de plaats zelf. Het ligt in het noordoosten van Hongarije en telt nog geen 700 inwoners. Als gezin hielpen we voor een week mee met een kinderkamp voor vnl. zigeuners.

——–

Corné Burger is al vanaf 1992 betrokken bij het werk van Operatie Mobilisatie. Na zijn koksopleiding in Rotterdam heeft hij als kok op de DOULOS gewerkt. Hij komt graag spreken over roeping, toewijding, discipelschap, zending, evangelisatie en nog veel meer. Dit kan aan de hand van een studie of een spreekbeurt, een interactieve avond of een workshop. Hier vind je meer over op zijn eigen website, klik op de link hieronder.

07-11-2009
157
https://www.hemelburgers.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies