Heilig verklaard

Gelukkig heeft, zo las ik ergens, Paus Johannes Paulus II de regels voor heiligverklaring aanzienlijk versoepeld. Zodat er in de afgelopen 24 jaar meer doden heilig verklaard zijn dan in de 4 eeuwen hiervoor. Pater Damiaan profiteert hiervan. Hij werd afgelopen zondag door de paus heilig verklaard.

120 jaar geleden is deze bijzondere Belg overleden aan de gevolgen van lepra. Hij heeft zijn leven ingezet om de liefde van de HERE Jezus Christus te delen op een eiland met een kolonie lepralijders. Dit heeft hem dus uiteindelijk zijn leven gekost.

Je wordt natuurlijk niet zomaar heilig verklaard. Het is een curieus proces gebonden aan een aantal regels. 1 Van de eisen is dat er wonderen gebeurt moeten zijn na de dood van de bewuste persoon. Zo ook met Pater Damiaan. Na bij het graf van Damiaan gebeden te hebben is een vrouw van longkanker genezen. Reden genoeg voor de paus om Damiaan Heilig te verklaren. Dit betekent dat de paus vindt dat hij nu in de hemel is aangekomen. En dat er dus niet langer VOOR hem gebeden hoeft te worden, maar MET hem. Hij is nu samen met andere Heilig verklaarden middelaar Gods geworden. En zo kunnen toegewijde Katholieken hun gebeden tot Damiaan richten die vervolgens als middelaar optreed in de Hemelse gewesten. De bijbel, waarin God zichzelf openbaart, leert ons heel iets anders:

‘Want er is één God en ook één middelaar tussen God en mensen, de mens Christus Jezus, die zich gegeven heeft tot een losprijs voor allen’ (1 Tim. 2:5-6)

Door het offer van Jezus Christus aan het kruis ben ik reeds heilig verklaard en dat zonder tussenkomst van de paus en voordat ik gestorven ben. De regels worden niet versoepeld, en het is niet afhankelijk van mijn inzet, maar is geheel en al Gods genade voor jou en mij.

——–

Corné Burger is al vanaf 1992 betrokken bij het werk van Operatie Mobilisatie. Na zijn koksopleiding in Rotterdam heeft hij als kok op de DOULOS gewerkt. Hij komt graag spreken over roeping, toewijding, discipelschap, zending, evangelisatie en nog veel meer. Dit kan aan de hand van een studie of een spreekbeurt, een interactieve avond of een workshop. Hier vind je meer over op zijn eigen website, klik op de link hieronder.

07-11-2009
157
https://www.hemelburgers.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies