Rosalie Hogewoning bezocht Bangladesh

Op 14 januari staat het EO-programma Nederland Helpt in het teken van Dark & Light. In dit programma werden de twee jongerenambassadeurs Michiel en Rosalie gevolgd tijdens hun bezoek aan Bangladesh.

De reportage geeft een indruk van hoe het is om blind te zijn in Bangladesh. We vroegen Rosalie hoe ze deze reis heeft ervaren.

“Vanuit mijn werk weet ik hoe het is om aan de rand van de samenleving te leven. Ik werk in de opvang van dak- en thuislozen bij het Leger des Heils. Ik dacht dat ik heel wat gewend was, maar de leefomstandigheden van blinden in Bangladesh zijn vele malen schrijnender dan ik had gedacht.”

Rosalie is vooral getroffen door de zichtbare armoede. “Je ziet in Dhaka opvallend veel blinden op straat. Het lijkt wel alsof ze aan hun lot worden overgelaten. Maar ik heb ook veel gebouwen gezien van organisaties die zich inzetten voor blinden en slechtzienden. Kennelijk wordt er wel aan dit probleem gewerkt. Maar ik vraag me af of die zorg ook daadwerkelijk voor iedereen toegankelijk is.”

“Mijn indruk is dat je in Bangladesh vooral zélf op zoek moet gaan naar de juiste zorg. We gingen bijvoorbeeld met een arts mee naar een afgelegen dorp om oogmetingen te doen. Stel dat Dark & Light er niet was geweest, dan had niemand dit onderzoek gedaan. Er meldde zich een jongen die volledig blind was. Volgens de arts kwam dit door vitaminetekort en was er niets meer aan te doen. Dat was een harde boodschap.”

Vind jij het werk van Dark & Light een druppel op een gloeiende plaat? “Absoluut niet! Er wordt op grote schaal gewerkt aan voorlichting over en acceptatie van blindheid. Mensen worden nu sneller en beter geholpen, al realiseer ik me dat er nog een lange weg te gaan is. In Bangladesh is blindheid een heel groot probleem. Maar weet je, als iemand wordt gered van blindheid, dan is dat toch geweldig? Dat is een geschenk voor het leven!”

13-01-2010
Hulpverlening
https://www.darkandlight.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies