Verjaardag VN Verdrag voor rechten van gehandicapten

Het is precies twee jaar geleden dat het VN Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap in werking is getreden. Sindsdien hebben 85 landen het verdrag geratificeerd.

Nederland hoort niet bij die landen. Wel ondertekende Nederland het Verdrag op 30 maart 2007 en heeft het kabinet toegezegd dat ratificatie in deze kabinetsperiode zal volgen.

Het VN Verdrag vraagt nu al om aanpassingen in het Nederlandse beleid voor ontwikkelingssamenwerking.

Onder het Verdrag is Nederland verplicht een inclusief beleid voor ontwikkelingssamenwerking te voeren. Dat betekent een beleid waarin voldoende aandacht wordt besteed aan mensen met een handicap in ontwikkelingslanden. In het huidige beleid wordt deze groep nauwelijks bereikt. Zij profiteren niet van het Nederlandse ontwikkelingsgeld en de Nederlandse inzet in de Derde Wereld. Dit moet veranderen.

Volgens Stichting Dark & Light is het onmogelijk de Millenniumdoelen te realiseren als hulp aan gehandicapten niet wordt opgenomen in reguliere ontwikkelingsprogramma’s.

Dark & Light zet zich actief in voor de rechten van gehandicapten. Waar mogelijk worden overheden in de projectlanden opgeroepen om het VN Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap te ratificeren.

04-05-2010
Hulpverlening
https://www.darkandlight.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies