Baptisten starten deeltijdopleiding met Azusa en Windesheim

Op 1 september start het Baptisten Seminarium met een nieuwe deeltijdopleiding theologie, in samenwerking met de Azusa Theologische Hogeschool van de Vereniging van Pinkster- en Evangeliegemeenten en de Christelijke Hogeschool Windesheim.

De baptisten hebben een voorstel hierover zaterdag met algemene stemmen aangenomen tijdens hun Algemene Vergadering in het Drentse Wijster.

De nieuwe opleiding volgt het bestaande programma van de hbo-opleiding Godsdienst en Pastoraal Werk van Windesheim, maar heeft daarbinnen één jaar studie voor de baptisten/Azusa-vakken. Ook ligt de begeleiding van baptistenstudenten in stages en supervisie in handen van het Baptisten Seminarium. Daarmee is het behoud van voldoende baptisten-eigen identiteitskenmerken gewaarborgd, iets wat voor de baptistengemeenten een belangrijke voorwaarde voor de samenwerking was, zo bleek al vorig jaar, toen de plannen voor samenwerking voor het eerst aan de Algemene Vergadering werden gepresenteerd.

Ook stemden de bij de Baptistenunie aangesloten gemeenten in met het voorstel voor nieuwe vormen van verbondenheid. Zo kunnen nieuw gestichte gemeenten een aspirant-lidmaatschap aangaan. Dit is een soort kennismakingstraject met in principe het doel om als gemeente uiterlijk na drie jaar volwaardig lid te worden van de Unie van Baptistengemeenten. Een andere nieuwe vorm, de geassocieerde gemeente, is bedoeld voor gemeenten die zich met de Unie verwant voelen, haar grondslag respecteren en graag een zekere aansluiting zoeken, maar om uiteenlopende redenen (nog) niet als lid willen toetreden.

Ten slotte gaven de aanwezige afgevaardigden het bestuur de opdracht mee om een commissie in te stellen die actief de mogelijkheden gaat verkennen van samenwerking met de ABC-gemeenten (de Alliantie van Baptisten- en CAMA-gemeenten) en andere gemeenten, zowel lokaal als nationaal en internationaal. Dit besluit past in het meerjarenbeleid dat de Baptistenunie vorig jaar heeft vastgesteld, en waarin ook nadrukkelijk wordt gesproken over samenwerking met andere kerkgenootschappen en christelijke organisaties, met als doel een krachtiger geluid in de samenleving te laten horen.

30-05-2010
Kerk
https://www.baptisten.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies