Wereldvluchtelingendag 20 juni

Johan Mooij, algemeen directeur ZOA-Vluchtelingenzorg, over Wereldvluchtelingendag 20 juni: “Vluchtelingen zijn ook gewone mensen met gewone gezinnen”

Aanstaande zondag 20 juni is het de Internationale Dag van de Vluchteling. Vluchtelingen worden zelf niet snel gehoord en hebben niet de middelen en macht om zichzelf bovenaan de politieke agenda te zetten. Ook in Nederland raken we snel gewend aan vluchtelingenproblematiek. Daarom wil ZOA-Vluchtelingenzorg bij 20 juni aanhaken om het verhaal achter de vluchteling te vertellen en om ook in Nederland extra aandacht voor deze doelgroep te vragen. Speciaal hiervoor heeft ZOA een persoonlijke viral (filmpje) ontwikkeld en roept de organisatie kerken op om deze zondag extra aandacht aan de vluchtelingen te besteden door een gebed, een preek of de collecte. Meer informatie hierover staat op de website www.zoa.nl.

Volgens Johan Mooij, directeur van ZOA, zouden we zomaar kunnen wennen aan het feit dat vluchtelingen er nu eenmaal zijn. “De beste manier om deze gewenning te voorkomen is te bedenken dat vluchtelingen gewone mensen zijn, met gewone gezinnen. Het is daarom goed om – naast onze dagelijke hulpverlening –extra stil te staan bij Wereldvluchtelingendag 20 juni.”

Viral ‘20 juni draait de wereld niet om jou…..’

In het filmpje van ZOA over Wereldvluchtelingendag figureert iemand met een grote wereldbol op zijn hoofd. In alledaagse situaties duikt de wereldbol op en wordt aandacht getrokken met teksten als ’20 juni draait de wereld niet om mij, niet om jou, maar om 40.000 vluchtelingen die moeten vluchten voor geweld of rampen’. Aan het filmpje kan een persoonlijke statement worden toegevoegd door de afzender. Hoe meer het filmpje wordt doorgestuurd, hoe meer aandacht 20 juni krijgt!

Wat kan ik doen?

Op allerlei niveaus kunnen mensen bijdragen aan rechtvaardigere verhoudingen in de wereld, namelijk door te bidden voor vluchtelingen, te bidden voor vrede, geen spullen te kopen waarvoor mensen uitgebuit zijn, te collecteren of donateur te worden. ZOA biedt allerlei mogelijkheden om actief te worden. Op de website www.zoa.nl staat hierover meer informatie.

15-06-2010
Hulpverlening
https://www.zoa.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies