Noodhulp in Pakistan komt op gang

Dr. Ahmed Habib en zijn team verlenen hulp aan slachtoffers van de overstroming in de kliniek die mede dankzij Dark & Light tot stand is gekomen. Het noordwesten van Pakistan is de afgelopen dagen getroffen door de zwaarste overstromingen sinds 1926. De meest recente berichten spreken over 1.500 doden en drie miljoen mensen die direct getroffen zijn door het natuurgeweld.

De stad Takht Bhai ligt in de provincie Mardan, Khyber Pakhtunkhwa, in het noordwesten van Pakistan. De regio is zwaar getroffen door de overstromingen. Daarnaast is het een politiek gevoelige regio. Gevechten tussen het leger en de Taliban hebben dit voorjaar tot een groot vluchtelingenprobleem geleid.

Samen met de Oostenrijkse organisatie Light for the World is Dark & Light actief in Takht Bhai. Er wordt steun gegeven aan de oogkliniek van CHEF International, waar zichtreddende operaties worden uitgevoerd. Daarvóór was er nauwelijks gespecialiseerde oogzorg beschikbaar in dit gebied.

De stad Takht Bhai is niet getroffen door de overstromingen, maar ligt wel centraal in het getroffen gebied. Daarom kloppen nu veel mensen aan bij de kliniek die op zoek zijn naar eerste hulp. Dr. Ahmed Habib zegt daarover: „We zetten alles op alles om de grootste nood te lenigen. Wìj verlenen eerste hulp en verstrekken levensreddende medicijnen aan mensen die door de overstroming zijn getroffen. De hygiënische omstandigheden zijn echter zo slecht, dat rekening moet worden gehouden met uitbraak van epidemieën.”

Momenteel wordt ook de mobiele kliniek in gereedheid gebracht voor het geven van noodhulp. Deze zal worden ingezet voor medische hulp in brede zin, maar ook voor eerstelijns oogzorg aan mensen die ooginfecties hebben opgelopen door het vervuilde water.

Partnerorganisatie CHEF schat in dat zij de komende vier weken iedere dag 100-150 mensen kan helpen en wil dit kostenloos aanbieden. Daarom is een beroep gedaan op buitenlandse donoren en Dark & Light heeft toegezegd om € 3.000,- voor haar rekening te nemen. Dit lijkt een klein bedrag, maar het betreft een eerste aanvraag om de acute nood te lenigen. Pas als de wederopbouw start, zal CHEF bepalen welke rol zij daarin kan spelen en welk bedrag daar voor nodig is. In elk geval garandeert Dark & Light dat alle giften, ook als het meer dan € 3.000,- is, volledig ten goede komen aan de noodhulp in Pakistan.

Giften kunnen worden overgemaakt op giro 131 ten name van Stichting Dark & Light te Veenendaal onder vermelding van “Noodhulp Pakistan”.

Dark & Light zet zich al jaren in voor betere oogzorg en integratie van gehandicapten in Pakistan. Het betreft gemiddeld vijf projecten per jaar. Vanwege een nauwe samenwerking met Light for the World in Oostenrijk is de financiering van deze projecten dit jaar anders georganiseerd dan voorheen. Light for the World neemt nu grotendeels de projecten in Pakistan voor haar rekening, terwijl Dark & Light projecten heeft overgenomen in Soedan en Nigeria.

05-08-2010
Hulpverlening
https://www.darkandlight.org”

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies