Hulporganisatie gaat met foto-expositie langs kerken

De christelijke kindsponsororganisatie Compassion gaat in het najaar met een foto-expositie over Haïti langs kerken in Nederland. De foto’s laten de hedendaagse situatie van het land zien.

Zes maanden na de verwoestende aardbeving waarbij meer dan 200.000 mensen omkwamen en zo’n anderhalf miljoen mensen dakloos raakten, is het straatbeeld nog niet veel veranderd. De expositie gaat van start op het Xnoizz Flevo Festival in Bussloo. Het doel is om mensen in Haïti opnieuw een gezicht te geven in Nederland.

“Haïti is uit het nieuws verdwenen. De aardbeving vond in januari plaats, maar de ramp gaat nog elke dag door. Het straatbeeld is rampzalig. Meer dan een miljoen mensen leven nog steeds in tentenkampen, het regenseizoen is in alle hevigheid losgebarsten en er wordt een zwaar orkaanseizoen voorspeld. De lokale bevolking is voor een groot deel volledig afhankelijk van hulp van buitenaf”, aldus Martijn Moens van Compassion. Hij reisde samen met fotograaf Eljee in juni naar Haïti om een beeld te krijgen van de huidige situatie en foto’s te maken voor de expositie. Zij willen hiermee laten zien dat hulp voor de slachtoffers vandaag de dag nog even hard nodig is als vlak na de aardbeving. De expositie is online te bekijken op www.eljee.nl/haiti en de Facebookpagina van Compassion Nederland (www.facebook.com/compassionnederland).

De mobiele foto-expositie gaat in het najaar langs kerken in Nederland. De expositie blijft twee weken op elke plek en is voor het eerst te zien tijdens het Xnoizz Flevo Festival in het recreatiegebied Bussloo bij Apeldoorn. Dit festival wordt gehouden van 19 tot en met 22 augustus. De expositie is te bezichtigen in de Dorpsschool op het festivalterrein.

Volgens Compassion is een langetermijnstrategie cruciaal om het land gezond op te bouwen. Daarom roept Compassion mensen op om voor een langere periode betrokken te raken, door er bijvoorbeeld een of meerdere kinderen te sponsoren. De kindsponsororganisatie is al meer dan veertig jaar actief in Haïti en maakt bij de hulpverlening en wederopbouw gebruik van een netwerk van honderden lokale kerken die de situatie en noden het beste kennen. Compassion ondersteunt in Haïti bijna 70.000 kinderen.

Inmiddels krijgen alle sponsorkinderen in Haïti weer les in de projecten en zijn ze ingeënt tegen besmettelijke ziektes. Alle projecten zijn weer operatief en de getroffen gezinnen krijgen regelmatig voedselpakketten en schoon drinkwater. Compassion werkt samen met andere gerenommeerde organisaties aan een plan voor de opbouwfase van het land. De helft van het de fondsen die zijn binnengekomen heeft Compassion besteed aan noodhulp. De andere helft is voorlopig gereserveerd voor de opbouwfase.

Compassion biedt kinderen door sponsoring kans op een leven zonder armoede. Ieder kind dat door een sponsor wordt ondersteund, wordt opgenomen in een Compassion-project dat door een plaatselijke kerk wordt uitgevoerd. Via Compassion worden wereldwijd momenteel meer dan 1,1 miljoen kinderen in 26 landen gesponsord. Het doel van Compassion is om kinderen op geestelijk, lichamelijk, economisch en sociaal gebied uit de greep van armoede te halen.

16-08-2010
Kerk
https://www.compassion.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies