Herkenning op EZA-HomeComing

Tijdens de HomeComing dag van afgelopen zaterdag werd het boek ‘Mister Mission’ gepresenteerd van de hand van Otto de Bruijne en Jaap Haasnoot. Dit boek geeft een portret van EZA-oprichter Hans L.J. Keijzer en van 65 jaar evangelische zendingsbeweging. Het eerste exemplaar werd door EZA-directeur Adri Veldwijk overhandigd aan Hans Keijzer.

Herkenning. Dat was zaterdag 11 september het algemene gevoel tijdens de eerste HomeComing dag van de Evangelische Zendingsalliantie (EZA) in Zeist. Zo’n 70 oud-zendingswerkers waren naar die dag gekomen om ervaringen uit te wisselen en diverse workshops bij te wonen.

Teruggekeerde zendingswerkers bemoedigen, ervaringen uit laten wisselen en mogelijk helpen om hun plekje in Nederland te hervinden. Dat was het doel van de eerste HomeComing dag die de EZA organiseerde. Voor de zeventig oud-zendelingen, waarvan de meesten de afgelopen twee jaar teruggekeerd zijn naar Nederland, was de dag een feest van herkenning.

Ton en Margreeth van Iperen vertelden tijdens het plenaire deel van de dag over hun ervaringen met de terugkeer naar Nederland na jaren gewerkt te hebben in Papoea Nieuw Guinea. Ze maakten duidelijk dat het jaren kan duren voor een zendingswerker weer helemaal zijn draai in Nederland heeft gevonden.

,,Ik ervaar hier herkenning van het onbegrip dat de omgeving vaak heeft voor waar wij doorheen gaan”, zei één van de teruggekeerde zendingswerkers die dag. De bezoekers hadden de gelegenheid een aantal workshops bij te wonen. Ze werden bijgepraat over het terugkeerproces bij kinderen en volwassenen maar ook over de mogelijkheden van loopbaanbegeleiding. ,,De workshops waren eigenlijk te kort. Per onderwerp kun je wel een dag praten”, vond een andere aanwezige.

EZA-directeur Adri Veldwijk toonde zich na afloop van de HomeComing dag zeer tevreden. ,,Ik denk dat we terug mogen zien op een geslaagde dag voor de teruggekeerde zendingswerkers.”

14-09-2010
Hulpverlening
https://www.eza.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies