Bewoners Dorcas Oekrainehuis 2010 bekendgemaakt

Van 31 oktober tot en met 6 november staat voor de studio van GrootNieuwsRadio 1008 AM aan de Einsteinstraat in Veenendaal het ‘Dorcas Oekraïnehuis’. De namen van de vier bewoners zijn via GrootNieuwsRadio bekendgemaakt.

Twee jongeren van 18 en 22 jaar, een vrachtwagenchauffeur en een moeder van vijf kinderen proberen tijdens hun verblijf in het Oekraïnehuis rond te komen van één voedselpakket en 20 euro zakgeld. Via deze actie wil Dorcas samen met GrootNieuwsRadio aandacht vragen voor de situatie waarin veel mensen in Oost-Europa leven.

Maandag 1 november om 10.00 uur betrekt de groep het Dorcas Oekraïnehuis. Dit huis is een exacte kopie van huizen zoals je ze veel in Oost-Europa tegenkomt. Muren van klei en een dak van golfplaten. Achter het huis bevindt zich een buiten-wc. De bewoners moeten zich zien te redden met minimale middelen. In die week worden ze op de voet gevolgd in de uitzendingen op de christelijke radiozender GrootNieuwsRadio. Met elkaar moeten ze proberen om zoveel mogelijk voedselpakketten in te zamelen voor de allerarmsten in Oost-Europa. Hiervoor willen ze de hulp inroepen van de luisteraars van GrootNieuwsRadio.

De bewoners

Het gemêleerde gezelschap bestaat uit Eline Visser uit Vlaardingen, 18 jaar, Hubée Buitendijk-van Dartel uit Amsterdam, 53 jaar, Elnard Bos uit Ede, 22 jaar en Jaco Overduin uit Alphen aan de Rijn, 50 jaar.

Eline Visser uit Vlaardingen is tweedejaars Pabo-studente en kijkt erg uit naar het moment waarop ze juf wordt van kinderen op de basisschool. Ze draagt graag uit dat het fantastisch is om met God te leven. Het Oekraïnehuis helpt haar om alle denkbare luxe achterwege te laten. Daarnaast kan ze middels deze actie mensen enthousiast maken om de allerarmsten in Oost-Europa de helpen. Ze hoopt veel van de actie te leren.

Hubée Buitendijk-van Dartel uit Amsterdam is moeder van vijf kinderen en is huisvrouw. Hubée is al 27 jaar gelukkig getrouwd. Ze doet veel vrijwilligerswerk en probeert daarmee haar medemens zo goed mogelijk te helpen. Het liefst evangeliseert ze op beurzen. Ze kijkt erg uit naar haar verblijf in het Oekraïnehuis, waar ze zich met hart en ziel zal inzetten voor de allerarmsten.

Elnard Bos uit Ede werkt bij het Leger des Heils, waar hij mensen met uiteenlopende problemen een helpende hand biedt. Door het Oekraïnehuis te betrekken, hoopt hij te ervaren hoe het is om in armoede te moeten leven. Hij popelt om middels deze actie voedsel en middelen in te zamelen waarmee mensen in Oost-Europa geholpen kunnen worden. Elnard nodigt iedereen uit voor een kopje koffie of thee in het Oekraïnehuis.

Jaco Overduin uit Alphen aan de Rijn is al 22 jaar chauffeur voor een bekende modeketen en rijdt daarvoor van maandag tot en met vrijdag op zijn vrachtwagen. Ook naast zijn werk is hij vaak achter het stuur te vinden: hij heeft verschillende transporten verzorgd naar Roemenië en Joegoslavië, waar hij onder meer geholpen heeft met het opbouwen en inrichten van kindertehuizen. Met zijn vrouw, met wie hij ruim 26 jaar is getrouwd, zet zich hij zich al jaren in voor goede doelen. Jaco staat niet graag in het middelpunt van de belangstelling, maar wil via het Oekraïnehuis desondanks naar voren treden om mensen in nood te helpen.

Komende weken gaan de bewoners zich actief voorbereiden op hun verblijf in het Oekraïnehuis. Ze proberen hun thuisfront zoveel mogelijk in actie te krijgen zodat er veel voedselpakketten binnenkomen. Dat is het uiteindelijke doel van de actie. De belevenissen van de bewoners zijn te volgen via www.grootnieuwsradio.nl/oekrainehuis.

Dorcas Voedselactie

De actie in het Oekraïnehuis valt samen met de Dorcas Voedselactie. Op meer dan duizend locaties in Nederland wordt voedsel ingezameld voor de allerarmsten in Oost-Europa. Ruim 600 supermarkten en 400 kerken doen mee. In Oost-Europa leven nog steeds veel mensen onder de armoedegrens. Vooral ouderen worden zwaar getroffen door de economische situatie waarin hun land verkeert. Pensioenen bedragen veelal niet meer dan 60 euro per maand. Dit geld gaat op aan vaste lasten zoals huur, elektriciteit en verwarming. Voor overige zaken als voedsel en kleding blijven dan onvoldoende middelen over. Daarnaast heerst in Oost-Europa een hoge werkloosheid. Een sociaal vangnet zoals we dat in Nederland hebben, kennen ze daar niet. Geen werk betekent vaak geen inkomen. Ook hebben veel mensen in Oost-Europa te lijden onder de enorme prijsstijgingen die worden veroorzaakt door de voedselcrisis.

In 2009 werden tijdens de voedselactie ruim 52.000 voedselpakketten ingezameld. Dit jaar streeft Dorcas ernaar om 55.000 voedselpakketten in te zamelen. Het is de bedoeling dat de eerste 20.000 voedselpakketten voor Kerst op de plaats van bestemming terechtkomen.

11-10-2010
Hulpverlening
https://www.dorcas.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies