Indonesie dubbel getroffen door natuurgeweld

Indonesië is de afgelopen dagen twee maal getroffen door een natuurramp: een tsunami op Sumatra en een vulkaanuitbarsting op Java. Tear-partner World Relief meldt dat het dodental van de tsunami op dit moment op 154 staat.

Maar er worden nog 400 mensen vermist en voor hun leven wordt gevreesd. Er zijn 40 mensen gewond geraakt en 4000 mensen zijn geëvacueerd uit het rampgebied. Via World Relief hoorden wij dat hele dorpen door de golven zijn weggevaagd.

Op Java zijn bij de een uitbarsting van de Merapi 25 mensen omgekomen. Duizenden mensen zijn geëvacueerd.

Wat doen onze partners?

Onze partner GBI-Pelmas (de hulpverleningstak van het kerkgenootschap Gereja Bethel Indonesia) heeft een team reddingswerkers gestuurd naar de Menta Wai eilanden (west Sumatra), waar de ramp heeft plaatsgevonden. Ze zullen daar tenten, kleding, medicijnen en voedsel uitdelen. De situatie wordt bemoeilijkt doordat de toegang tot de eilanden beperkt is en de golven zijn nog steeds hoog.

Verder is er een team naar Java gestuurd om mensen te evacueren, die gevaar lopen vanwege de vulkaanuitbarsting. Ook in dit geval deelt men tenten, kleding, medicijnen en voedsel uit.

Vrijwilligers

GBI-Pelmas heeft de afgelopen tijd een groot aantal vrijwilligers getraind voor hulpverlening bij rampen. Die zijn afkomstig uit de vele lokale kerken (ongeveer 5000) die bij GBI zijn aangesloten.

De training is gefinancierd via Tear met fondsen van PSO, een vereniging die de deskundigheid bevordert van maatschappelijke organisaties in ontwikkelingslanden.

Daarnaast heeft GBI-Pelmas een certificaat behaald (bij de overheid), zodat men wanneer een ramp zich voordoet met één telefoontje toegang heeft tot alle informatie, transport, etc. Dankzij dit programma is GBI-Pelmas nu in staat om snel te reageren.

Wij willen u vragen te bidden voor de getroffenen en voor de teams van GBI-Pelmas en andere hulp die geboden wordt.

28-10-2010
Buitenland
https://www.tear.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies